Menu Zavřít

Budapešť bude vetovat řízení Bruselu proti Polsku

20. 12. 2017
Autor: čtk

Maďarsko je připraveno vetovat dnes zahájené řízení Evropské komise (EK) proti Polsku, řekl maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. Podle něj jde o „bezprecedentní a ohromující“ krok, kterým komise porušuje suverenitu Polska. Unijní exekutiva míní, že v Polsku je ohrožena vláda práva, a spustila proto dosud nepoužitý postup, na jehož konci mohou být Varšavě pozastavena hlasovací práva v EU.

„Polsko-maďarské přátelství a závazky maďarské vlády vůči smlouvám nám ukládají vystoupit proti kroku Evropské komise na všech fórech,“ citovala Semjéna MTI.

Stanovisko Budapešti v této věci není překvapením. Maďarská vláda dlouhodobě slibovala, že případné postihy Evropské komise vůči Polsku zablokuje. Postup komise dnes naopak podpořily Německo a Francie.

Samo Maďarsko se opakovaně stalo terčem kritiky Bruselu za některé sporné kroky vlády nacionalistického premiéra Viktora Orbána včetně snahy o vládní kontrolu některých médií.


Polsko: vláda vztyčeného prostředníku

 Jaroslav Kaczinski


Podle Semjéna komise svým rozhodnutím zásadně narušuje suverenitu Polska a „svévolně trestá demokraticky zvolené vlády“. Také jedná nespravedlivě, když některým státům umožňuje porušovat unijní dohody a poté zahájí „politicky motivované procedury“ proti polské vládě.

Komise se obrátila na ostatní členské země EU, aby v souladu s článkem sedm lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení. Kvůli polskému zákonu o obecných soudech se komise dnes také obrátila na unijní soud.

BRAND24

Varšava čin komise označila za politicky motivovaný a ministr spravedlnosti oznámil, že sporná reforma soudnictví bude pokračovat. Té komise vytýká, že umožní politické zásahy do „složení, pravomocí, řízení a fungování moci soudní“.

Přečtěte si také:

Eurokomisař nepřímo kritizoval plán V4. Migraci pouhé peníze za mořem neudrží, tvrdí

Polský prezident usiluje o kontrolu nad soudci, Brusel návrh posoudí

Další rána pro demokracii v Polsku. Vláda svazuje nevládní organizace


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).