Menu Zavřít

Politolog Kunštát: Hádka Zemana se Sobotkou posílí znechucení z politiky

4. 5. 2017
Autor: čtk

Slovní přestřelka premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana kvůli vládní demisi může podle sociologa a politologa Daniela Kunštáta posílit znechucení české veřejnosti z politiky. Další politický vývoj se podle něj těžko odhaduje vzhledem k tomu, že Sobotkovy poslední kroky jsou nečekané. Nevyloučil však, že premiérovi a celé ČSSD získají sympatie veřejnosti.

Zeman dnes na Hradě očekával, že premiér za ním přijde s demisí vlády. Sobotka však předem avizoval, že s prezidentem chce mluvit o řešení krize, která vznikla kvůli otazníkům kolem podnikání vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Nejvyšší ústavní činitelé si nedorozumění začali vyříkávat za přítomnosti médií.

„Jestli jsme si mysleli, že česká politika si sáhla na své kulturní dno, tak jsme se možná mýlili. Zdá se, že současní političtí aktéři nás ještě mohou přesvědčit o opaku,“ ohodnotil vystoupení obou politiků Kunštát. Veřejnost podle něj spíš než podstatu konfliktu bude vnímat rozepři vysoce postavených ústavních figur. „Obávám se, že to může výrazně prohloubit velikou nedůvěru k politice, politické elitě a politickým stranám,“ uvedl.


Přečtěte si o nedůstojné taškařici na Hradě:

Nedůstojný konflikt na Hradě: Zeman znevážil Sobotku kvůli demisi

 Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka


Zemanovy příznivce a zřejmě ani jeho odpůrce podle Kunštáta tato situace patrně příliš nepřekvapila. Sobotka však podle něj mohl u veřejnosti získat, ačkoliv v posledních dnech se chová nevypočitatelně. „Záleží, který příběh u veřejnosti vyhraje, jestli ten Sobotkův, že nemůže být z morálních důvodů ve vládě s Andrejem Babišem, nebo ten Babišův, v němž Sobotka reprezentuje staré politické síly,“ podotkl.

Politolog Tomáš Lebeda uvedl, že premiér mohl tušit, že prezident mu ve vypjaté chvíli nic nedaruje, a měl vládní krizi řešit jiným způsobem. Podle Lebedy Sobotka udělal chybu, když se rozhodl, že místo toho, aby odvolal Babiše z ministerského křesla, podá demisi celé vlády. „Lidově řečeno, si tím naběhl na vidle. Nepoužil správnou ústavní proceduru,“ míní Lebeda.

Sobotka podle něj chyboval i ve chvíli, kdy nejprve oznámil, že do konce týdne podá demisi, a pak své rozhodnuti změnil a na Hrad šel za Zemanem pouze konzultovat další postup. „Prezident toho využil a ve chvíli, kdy premiér změnil svoje stanovisko, se rozhodl ho znemožnit,“ zhodnotil Lebeda.


Jak může Zeman nahrát Sobotkovi? Přečtěte si komentář Vladana Gallistla:

Nečekaný dárek z Hradu pro Sobotku

 Gallistl


Do veřejné konfrontace se Zemanem se podle Lebedy Sobotka vůbec neměl pouštět. „Nemusel to dělat na Pražském hradě v kulisách, které mu nebudou příznivé, za situace, kdy prezident se k němu otáčí zády, demonstrativně odchází,“ řekl politolog.

Podle Kunštáta se však Sobotkovi riskantní politické kroky provázené zásadovým postojem v minulosti vyplatily. „Občas je (Sobotka) schopen předvést dobrý politický výkon ve chvíli, kdy je v koutě,“ poznamenal Kunštát. Připomněl, že premiér přestál i takzvaný lánský puč. Tehdy se krátce po parlamentních volbách v roce 2013 odehrála tajná schůzka mezi Zemanem a tehdejším vedením ČSSD s cílem odstavit Sobotku z čela strany.

BRAND24

„Najednou velmi kožený člověk, který neumí komunikovat, získal sympatie u veřejnosti. Ostatně, proto se ten lánský puč nepovedl,“ dodal Kunšát. „Umím si přestavit, že tím principiálním postojem a poměrně razantním postojem ve vztahu k prezidentovi může získat sympatie,“ odhadl Kunštát.

Přečtěte si také:

O svých kauzách hodlám mlčet. Babišův inzerát je terčem posměchu

Sobotka: Premiérem by mohl být Zaorálek i Chovanec


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).