Menu Zavřít

Policie se snaží s Babišem mladším navázat přímý kontakt, zatím bez odezvy

16. 11. 2018
Autor: Facebook Andreje Babiše

Policie se pokouší o navázání přímého kontaktu s Andrejem Babišem mladším poté, co napsal e-mail serveru Seznam Zprávy, kde žádal o kontakt s vyšetřovateli svého údajného únosu. Snaha je zatím bez odezvy, uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel pražské policie Jan Ptáček. Policie nyní záležitost prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu zavlečení, řekl. Premiér Andrej Babiš odmítl, že by cesta jeho syna na Krym mohla být zavlečením.

Když se letos dříve policie zabývala údajným únosem syna premiéra Andreje Babiše (ANO), nezjistila skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, uvedl Ptáček. Úkony trestního řízení zahájila policie znovu na základě reportáže Seznamu, kde Babiš mladší tvrdil, že byl unesen na Krym. Podle něj ho tam odvezl manžel jeho psychiatričky Petr Protopopov. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. K ničemu se nebudu vyjadřovat. Respektujte to,“ řekl dnes Protopopov Deníku N v reakci na zahájení úkonů trestního řízení.

Policisté podle Ptáčka po Babišovi mladším nikdy nepátrali, protože nemuseli. „Byli v pravidelném kontaktu s jeho advokátem a informace o jeho pobytu v zahraničí průběžně ověřovali,“ uvedl. Babiš mladší se nyní zdržuje ve Švýcarsku.

Policie intenzivně pracuje na prověření nových informací, mezi které patří i e-mail, kde Babiš mladší usiluje o kontakt s policií, dodal ředitel. „Od včerejška (čtvrtka) se pokoušíme o navázání přímého kontaktu s pisatelem. Podle aktuálních informací je tento kontakt do současné doby zatím bez odezvy,“ řekl Ptáček.


Skandály opředený premiér paradoxně představuje jednou z mála demokratických pojistek v současnosti. Čtěte komentář:

Andrej Babiš, pojistka západní demokracie

 Jan Brož


Ptáček také zdůraznil, že Babiš mladší je v různém procesním postavení v případu dotace na farmu Čapí hnízdo a v případu jeho údajného únosu. „V kauze Čapí hnízdo je v pozici obviněného, kdežto v druhém zmiňovaném případě je oznamovatel a mohl by být i osobou poškozenou,“ uvedl. Vyšetřovatelé obou případů podle něj spolu komunikují.

Čapím hnízdem se zabývají nadále vyšetřovatelé krajského ředitelství pražské policie. „K posouzení psychického stavu obviněného byl před několika měsíci přibrán soudní znalec, jehož posudek je důležitý pro další průběh trestního řízení,“ konstatoval Ptáček. Premiér tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

Trestný čin zavlečení
Podle trestního zákoníku se zavlečení dopustí ten, kdo jiného lstí, násilím nebo hrozbou násilí nebo jiné újmy zavleče do ciziny, nebo ho přiměje, aby se do ciziny odebral. Trestného činu se dopustí i člověk, který někoho od návratu z ciziny odvrací. V základní sazbě hrozí pachateli dva až osm let, podle nejpřísnějšího odstavce může být potrestán až 16 lety vězení.

Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím považuje průběh vyšetřování v kauze Čapí hnízdo za zcela standardní. Provádění jednotlivých úkonů trestního řízení, včetně výslechů, je podle něj věcí taktiky vyšetřování. „V případě výslechu Andreje Babiše mladšího je postup komplikován jeho pobytem v cizině,“ řekl s tím, že výslech musí zajistit mezinárodní právní pomoc a musí mu předcházet zpracování znaleckého posudku na Babišův zdravotní stav.

Připomněl, že žalobci i vyšetřovatelé jsou vázáni zákonem a nemohou postupovat stejným způsobem jako novináři. Zdůraznil také, že Babišův syn je v kauze obviněný, na svou obhajobu může uvádět cokoliv a nemusí vypovídat vůbec. „Z toho také jednoznačně vyplývá, že jeho výslech nelze prozatím předjímat jako jednoznačný klíčový důkaz ve věci,“ dodal Erazím.

Babiš: Nechápu, že média berou vážně některá vyjádření mého syna

Premiér odmítá, že by cestu jeho syna Andreje Babiše mladšího na Ruskem okupovaný Krym bylo možné kvalifikovat jako trestný čin zavlečení nebo únos. Se synem žijícím ve Švýcarsku je podle svých slov v kontaktu - v noci na dnešek si prý psali - a zvažuje, že jej navštíví.

„Nechápu, že média berou vážně některá vyjádření mého syna, který je nemocný,“ řekl dnes také Babiš.

Postup médií a redaktorů Seznamu, kteří s Babišem mladším před několika dny hovořili, opět zkritizoval a označil za hyenismus. Redaktoři podle něj do objektu, kde žije jeho syn, vnikli „de facto“ nezákonně. „Včera celý večer tam někdo bouchal na dveře. Rodina je vystrašená, má to dopad na všechny moje děti,“ řekl.

BRAND24

„To je jenom připravená kampaň redaktory Seznamu, kteří se snaží zneužívat mého syna a jeho vyjádření k tomu, aby tady zase vznikly demonstrace. Je to dobře načasované,“ poznamenal Babiš. Ve čtvrtek večer jeho demisi v Praze na Václavském náměstí požadovaly tisíce lidí.

Čtěte více o aktuální kauze:

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš by měl skončit, myslí si většina Čechů. Premiér přichází i o své voliče

Babiš kauzu údajného únosu syna ustojí, myslí si bookmakeři. Věří tomu i sázkaři

Nemocné děti mocného otce

Premiér potvrdil, že jeho syn byl na Krymu, nešlo prý ale o únos. Babiš mladší trpí schizofrenií

Senát vyzval Babiše k rezignaci, usnesení podpořili i sociální demokraté

Protopopov: Babiše mladšího jsem odvezl kvůli tlaku médií, nebyl to únos

Pokud padne vláda, pověřím sestavením nové znovu Babiše, oznámil Zeman

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).