Menu Zavřít

Políčeno na Kima? Na vůdce KLDR se prý chystá tým, který odstranil Bin Ládina

19. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Obávaný SEAL tým 6, který je odpovědný za zabití hledaného vůdce Al Kajdy Usámy Bin Ládina, se účastní zvýšené americké přítomnosti u Korejského poloostrova.

Americké speciální jednotky SEAL patří podle expertů ke světové špičce. Obzvláště obávanou součástí tohoto elitního oddílu americké armáda je SEAL team 6, který je odpovědný za zabití bývalého vůdce teroristické organizace Al Kajda Usámy Bin Ládina.

SEAL tým 6 se nyní podle informací zahraničních médií přímo účastní mohutného amerického cvičení u Korejského poloostrova. A jak média spekulují, cvičí na případné odstranění vůdce severokorejského režimu Kim Čong-una. Tuto informaci však americké ministerstvo obrany striktně odmítlo.

Američané v nedávné době své pozice u korejských břehů výrazně posílili. Na místě je letadlová loď Carl Vinson spolu s více než 80 stroji na palubě a to včetně letadel EA-18G Growler, speciálně upravených stíhaček F18 pro elektronický boj: konkrétně rušení radarových signálů nepřítele.

Akce Ládin
 Usáma bin LádinBin Ládina SEAL team 6 odstranil v roce 2011. Noční úder na Ládinův dům v Pákistánu trval 40 minut a američtí speciálové během něj ztratili jednu helikoptéru typu Blackhawk. Vláda v Islámabádu o akci Američanů nevěděla. Během přeletu američtí vojáci z neurčeného důvodu shodili Ládinovu mrtvolu do moře. Americké veřejnosti tak nebyl předložen hmatatelný důkaz o Ládinově smrti.

Tyto manévry řadu lidí znervózňují, mimo jiné také Jihokorejce, kteří jsou takříkajíc na ráně. Američané však zůstávají u toho, že se jedná o přísně defenzivní operaci. Jihokorejská tisková agentura Yonhap nicméně uvádí, že zvýšená přítomnost Američanů v oblasti znamená jediné: blížící se pokus o svržení severokorejského režimu.

Agentura se podle britského listu Daily Mail odvolává na slova armádního představitele, který si přál zůstat v anonymitě. Washington nicméně nadále tvrdí, že mají manévry čistě defenzivní charakter. KLDR si to ale nemyslí, když nedávno pohrozila jaderným pustošením při jakémkoliv náznaku toho, že se z americké strany schyluje k preventivnímu úderu.

BRAND24


Přečtěte si, jak by mohla vypadat válka s KLDR:

Válka s Kimovou Koreou? Bude ošklivá a snad krátká

Propagandistické vyobrazení Kim Ir-Sena. Jeho vnuk nyní hrozí jaderný útokem.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).