Menu Zavřít

Po zemětřesení ve střední Itálii zemřelo nejméně 247 lidí

24. 8. 2016
Autor: ČTK

Počet obětí středečního zemětřesení ve střední Itálii se zvýšil na 247, předchozí zprávy hovořily o 159 mrtvých. Další stovky osob utrpěly zranění, někteří jsou v kritickém stavu.

Epicentrum bylo nedaleko regionu Aquila, kde v roce 2009 při podobně silném zemětřesení zemřelo přes 300 osob. Ministerstvo zahraničí ČR zatím nemá zprávy o žádných Češích, kterých by se dnešní katastrofa dotkla.

První otřesy půdy o síle zhruba šesti stupňů překvapilo obyvatele ve spánku, poté následovalo přes 200 dalších záchvěvů, z nichž ale jen jeden překročil intenzitu pěti stupňů. Plný rozsah zkázy se záchranářům odkryl po východu slunce. Následné otřesy v průběhu dopoledne i odpoledne vyvolaly paniku.

O desítkách obětí hovořil starosta těžce postiženého městečka Amatrice Sergio Pirozzi. Více než polovina města je v troskách. Několik lidí, včetně dětí či jeptišek, se podařilo vyprostit živé. Někteří ale utrpěli vážnější zranění a jeden sedmiletý chlapec po převozu do nemocnice zemřel.

Desítky mrtvých hlásí další města a vesnice. V samotném Amatrice bylo hodně turistů, protože v sobotu tam měl začít kulinářský festival.

Nezbylo nic

Předsedkyně Poslanecké sněmovny italského parlamentu Laury Boldriniové navštívila své rodiště Marche ve střední části země a prohlásila, že z této vesnice nezbylo vůbec nic. „Vypadá, jak kdyby byla vybombardovaná,“ řekla.

Počet pohřešovaných osob není oficiálně znám. Tisíce záchranářů pátraly po přeživších i během noci. Odhaduje se, že pod troskami je stále uvězněno množství lidí. Na 4300 záchranářů při pátrání ve zřícených domech používá těžkou techniku i holé ruce. Na pomoc byla nasazena i armáda.

Italský prezident Sergio Mattarella vyzval národ k jednotě a komisař Evropské unie pro humanitární pomoc a řízení krizí Christos Stylianidis již přislíbil Římu pomoc. Organizace sdružující dárce krve vyzvala v postiženém regionu k mimořádným odběrům krve všech krevních skupin. Italský premiér Matteo Renzi slíbil pomoc postiženým oblastem 235 milionů eur (6,4 miliardy korun).

Češi bez potíží

Renzi, stejně jako papež František, poděkoval záchranářům a dobrovolníkům za jejich pracovní úsilí. Pomoc Itálii přislíbila Evropská unie i další státy, včetně Ruska či Izraele. Účast v telefonickém rozhovoru s hlavou italskou státu vyjádřil americký prezident Barack Obama.

Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová sdělila, že úřadu se dosud neozval žádný z Čechů, který by postrádal příbuzné či známé. Poukázala také na to, že otřesy postihly málo obydlenou horskou oblast, takže obětí zřejmě nebude tolik jako v roce 2009. Případné potíže Čechů dosud nezaznamenala ani Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Česká vláda dnes podle premiéra Bohuslava Sobotky projevila soustrast rodinám obětí neštěstí. „Čekáme, zda Itálie požádá o pomoc a na specifikaci žádosti,“ uvedl Sobotka po jednání kabinetu.

Dále čtěte:

CONTENT24

Chaos v Thajsku: útoky v letoviscích mají už čtyři oběti

Při sérii explozí v Thajsku zemřeli čtyři lidé. Útočníci zřejmě protestují proti režimu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).