Menu Zavřít

Po Británii snížila S&P rating i Evropské unii

30. 6. 2016
Autor: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) snížila rating dlouhodobých závazků Evropské unie o jeden stupeň na úroveň AA z AA+. Reagovala tak na výsledek referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU.

„Po rozhodnutí britských voličů opustit EU… jsme přehodnotili náš názor na soudržnost uvnitř EU, což nyní považujeme spíše za neutrální než za pozitivní ratingový faktor,“ uvedla agentura.

Vystoupení Británie z EU by podle ní mohlo zkomplikovat rozpočtové i politické priority zbývajících 27 členských států EU, což může oslabit fiskální stabilitu celého bloku. Stabilní výhled naopak odráží stanovisko S&P, že žádný další člen už z unie neodejde.

S&P již v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie, a to o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří hlavních ratingových agentur, která Británii odebrala nejvyšší možný rating AAA.

Přečtěte si více o odebrání nejvyššího ratingu Velké Británie

Agentura S&P vzala Británii nejvyšší rating

Panorama londýnské čtvrti City i s

Ratingovou známku celé Evropské unie S&P naposledy snížila v prosinci 2013. Šlo tehdy o vůbec první snížení ratingu celého bloku, který tím u S&P přišel o nejvyšší známku AAA. Agentura tehdy své rozhodnutí zdůvodnila obavami o způsob financování rozpočtu. Představitelé EU však tento názor odmítli.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Dnešní krok S&P tudíž znamená, že výpůjční náklady osmadvacítky se zřejmě zvýší.


O brexitu čtěte dále:

BRAND24

Sobotka: Czexit neexistuje, v EU musíme zůstat

Favorit vycouval. Boris Johnson britským premiérem nebude

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).