Menu Zavřít

Plná zaměstnanost v Česku: čím jsme si ji zasloužili?

18. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Analytici se shodují, že letos nás čeká rekordní ekonomický růst a také rekordně nízká míra nezaměstnanosti. Ta se teď v srpnu pohybuje kolem přirozené míry nezaměstnanosti.

Míra nezaměstnanosti dosahuje v České republice tradičně podprůměrných hodnot oproti Evropské unii jako celku. Výrazně nižší hodnoty v míře nezaměstnanosti byly v České republice už před vstupem do EU, během prvních let po vstupu i během ekonomické a dluhové krize po roce 2008. A v současné době patří český pracovní trh mezi rekordmany, máme u nás nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii a je dokonce o celé jedno procento nižší než v sousedním Německu, které je tradičně naším hospodářským tahounem.

 Míra nezaměstnanosti Zdroj: Eurostat

V polovině roku 2017 byla celková míra nezaměstnanosti v EU 7,7 %, v sousedním Německu to bylo 3,8 % a u nás v Česku byla míra nezaměstnanosti 2,9 %. Toto jsou hodnoty očištěné o sezónní vlivy.


Jak najít vhodnou práci? Doporučení známého si oblíbili i zaměstnavatelé

Pracovní trh se mění, změny zaměstnavatele už se Češi nebojí. Ilustrační foto

BRAND24


S hodnotou pod 3 % je česká míra nezaměstnanosti v podstatě na úrovni plné zaměstnanosti a je to rekordní hodnota nejen v celé současné Evropské unii, ale také v historii České republiky v rámci EU. V červenci letošního roku připadlo na jedno volné pracovní místo rekordních 1,61 nezaměstnaných. Práci tak víceméně najde každý, kdo hledá a chce najít.

Celý článek si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).