Menu Zavřít

Plány WHO na omezení e-cigaret pod palbou kritiky

22. 8. 2016
Autor: CC BY-ND 2.0: Joseph Morris

E-cigaretám hrozí stejné regulace jako tabáku. I přes stále jasnější důkazy o tom, že jejich škodlivost je v porovnání s tabákovými cigaretami výrazně nižší, plánuje Světová zdravotnická organizace (WHO) uplatnit na e-cigarety stejnou regulaci jako na cigarety klasické. Znamená to, že doporučí jejich postupné omezování nebo úplný zákaz.

Stále častěji však zaznívají názory, že přílišné restrikce budou v tomto případě kontraproduktivní a ve skutečnosti pouze zabrání snižovat světovou závislost na tabáku.

„Nadměrná regulace e-cigaret způsobí, že se lidé budou dál držet konvenčních cigaret, místo aby přešli na výrobky se sníženým rizikem. Ze strany WHO je to zvrácené a úzkoprsé myšlení a je symptomem nedostatku jasného směru a vedení v organizaci,“ uvedl ve svém komentáři David Williams, prezident neziskové vzdělávací a výzkumné organizace Taxpayers Protection Alliance. Podobný názor vyslovil nedávno i poslanec britského parlamentu Mark Pawsey, když řekl: „…e-cigarety pomáhají milionům lidí přestat kouřit. Přijde mi proto nevysvětlitelné, proč Světová zdravotnická organizace hrozí jejich zákazem.“

Předsedkyně WHO vzbudila vlnu ostré kritiky svým loňským prohlášením na Konferenci o tabáku a zdraví konané v Abu Dhabi, kde mimo jiné řekla, že „všechny vlády by měly zakázat e-cigarety nebo elektronické systémy poskytující nikotin.“ Toto doporučení rozhněvalo zastánce e-cigaret, kteří upozorňují na prokázané nižší zdravotní riziko ve srovnání s klasickými tabákovými výrobky.

E-cigarety až o 95 % méně škodlivé

V srpnu 2015 zveřejnila anglická organizace Public Health England (PHE) fungující jako poradní orgán tamního ministerstva zdravotnictví studii, která zjistila, že e-cigarety jsou až o 95 % méně škodlivé než tabák. Jejich konzumace může navíc pomoci kuřákům zbavit se definitivně závislosti na tradičních cigaretách.

Podle studie drtivá většina z 2,6 milionu ostrovních uživatelů e-cigaret dříve kouřila nebo stále kouří i tabákové cigarety. Popírá tak názor, že dospělí i mladí, kteří nikdy nekouřili, začínají právě s e-cigaretami (šlo o méně než 1 % ze zkoumaného vzorku). „E-cigarety nejsou zcela bez rizika, ale ve srovnání s kouřením tabáku způsobují podle našich důkazů daleko menší zdravotní újmu. Jsou tedy velmi účinnou pomůckou pro ty, kteří se chtějí zlozvyku úplně zbavit,“ uvedl profesor Kevin Fenton, ředitel sekce zdraví a životního stylu v PHE.

Tento názor podporuje i nejnovější studie Royal College of Physicians (RCP), britské lékařské vysoké školy, zveřejněná v dubnu letošního roku s názvem “Nicotine without smoke: tobacco harm reduction” (nikotin bez kouře: omezení škodlivosti tabáku), ve které se píše, že e-cigarety jsou méně škodlivou variantou konzumace nikotinu a že mohou kuřákům sloužit jako účinný prostředek omezování závislosti na tabákových výrobcích.

E-cigarety u nás

Česká republika má po delších diskusích o regulaci e-cigaret prozatím názor velmi racionální. Při přejímání evropské legislativy týkající se regulace těchto výrobků postupovala v souladu s tím, že užívání elektronických cigaret je jednou z šancí pro kuřáky, jak dopady svého zlozvyku omezit. V tomto duchu byly připravovány některé právní dokumenty, které české ministerstvo zdravotnictví vydává.

Celou situaci komentovala přední česká odbornice na odvykání kouření prof. Eva Králíková. „Závislosti na nikotinu se dlouhodobě nedaří úspěšně čelit, přičemž spalovaný tabák je nejhorším způsobem jeho konzumace. Naproti tomu e-cigarety nehoří, nekouří, nepáchnou a neobsahují tisíce chemikálií. Zdravotní riziko je v jejich případě minimální“, uvedla Králíková ve svém vystoupení pro poslance zdravotního výboru.

BRAND24

I v politické diskusi mezi poslanci během projednávání tzv. „protikuřáckého“ zákona byly elektronické cigarety velkým tématem. Velká většina zákonodárců napříč politickými stranami pak podpořila výjimku, která umožňuje „vapovat“ i v místech, kde mělo být klasické kouření zakázáno. Nejnovější verze zákona z dílny ministerstva zdravotnictví, která nyní opět leží ve Sněmovně, toto ustanovení již obsahuje.

Postoj českých politiků a úřadů je však důležitý nejenom v debatě o regulaci doma, ale i z hlediska mezinárodních jednání včetně již zmiňované WHO. Některé závěry a doporučení, které vznikají na mezinárodním fóru, totiž mohou zásadně ovlivnit i situaci v ČR.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).