Menu Zavřít

Patová situace pokračuje. ČSSD trvá na Šmardovi, oznámil Hamáček

19. 8. 2019
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) zopakoval, že stojí o to, aby sociální demokracie vyměnila svého kandidáta na ministra kultury Michala Šmardu (ČSSD) za někoho jiného. Hamáček po schůzce s ministerským předsedou řekl, že ČSSD trvá na dodržování ústavy a koaliční smlouvy a kandidáta nemá důvod měnit. Nechtěl upřesnit, dokdy by mohla ČSSD vyčkávat.

Hamáček zopakoval, že prezident Miloš Zeman se pohybuje „evidentně mimo ústavu“, když na konci července sice po měsících vyčkávání odvolal ministra Antonína Staňka (ČSSD), ale současně místo něj nejmenoval jeho nástupce. „Pokud nebude moci ČSSD vybírat své ministry, nemá ve vládě co dělat,“ konstatoval Hamáček. Předseda ČSSD odmítl kritiku, kterou Babiš o víkendu mířil na Šmardu a na jeho schopnosti reprezentovat Českou republiku ve funkci ministra kultury.

Měla by ČSSD odejít z vlády?

Hamáček řekl, že dnes neslyšel od Babiše konkrétní návrh řešení. Připomněl, že v úterý se premiér sejde s prezidentem. „Uvidíme, jak ta schůzka dopadne, za sociální demokracii není žádná změna,“ uvedl vicepremiér. Babiš slíbil, že přijde s řešením 26. srpna, dodal. „Otázka je, jaké to řešení bude a zda bude případně v souladu s koaliční smlouvou,“ uvedl.

Předseda ČSSD také odmítl Babišovu argumentaci, že formulace z koaliční smlouvy mu umožňují navrhovat ministra vybraného ČSSD, nikoliv přikazují. „Je tam také napsáno, že sociální demokracie má pět ministrů, tam žádný podmiňovací způsob není,“ uvedl. Spor podle něj není ani tak o jednom jménu, ale o dodržování ústavy. „My jsme z mého pohledu v pravdě. Tou stranou, která se domáhá pravdy, je sociální demokracie. Já žádné deadliny dávat nebudu,“ řekl.


Poslední zhasne. Kdysi hrdá značka „socdem“ je v troskách

 Jan Hamáček a Andrej Babiš odcházejí ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech


Šmarda přitom dnes na facebooku změnu nominace nepřímo připustil. Není podle něj třeba z ní mít strach. „Máme docela dost lidí, kteří to určitě zvládnou. Odborně, manažersky, politicky i lidsky. Jen nevím, jestli můžeme panu premiérovi slíbit, že budou dost nekritičtí, tiší a poslušní,“ reagoval na Babišovu výtku, že útočil na další ministry ve chvíli, kdy ve vládě ještě ani nebyl.

Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Staňka, ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Minulou středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. ČSSD požádal o navržení jiného kandidáta. V závěru minulého týdne Šmardu odmítl i Babiš, mimo jiné kvůli jeho výrokům z poslední doby.

Dále čtěte:

Babiš volá po konstruktivním řešení vládní krize. Sociální demokraty přesvědčoval deset minut

Brabec a Vojtěch věří, že ČSSD ve vládní koalici setrvá

Zemanova nečinnost ohledně Staňka je proti ústavním pořádkům, říká Rychetský

Komentář: Přichází drsná Mařenka

BRAND24

Komentář: Zeman je zpět v ČSSD

ČSSD trvá na nominaci Šmardy. K vyřešení situace jsme udělali maximum, tvrdí Hamáček

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).