Menu Zavřít

Parkovací zóny: Praha a Středočeský kraj zapomněly jednat

23. 8. 2016
Autor: Topič Petr/Mladá fronta E15

Vedení Prahy udivila výzva Středočeského kraje, aby zrušila plánované zavedení parkovacích zón na území Prahy 5 a 6 do té doby, než budou vybudována záchytná parkoviště. Uvedl to primátorčin náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Zóny začnou platit ve středu. Středočeský kraj tvrdí, že zóny poškodí Středočechy, kteří dojíždějí do metropole za prací.

„Do platnosti zón již zasahovat nemohu, nicméně je v kompetenci každé městské části možnost zneplatnit své zóny. Tudíž výzva musí mířit na městské části, nikoliv na magistrát. Zóny jsou určeny pro obyvatele městských částí, nikoliv pro komfort dojíždějících,“ řekl Dolínek.

Praha podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) řeší zavedením zón problémy s dopravou na úkor Středočeského kraje. Vyzval ji proto, aby je nezaváděla, dokud nebudou záchytná parkoviště. „V době, kdy nejsou v Praze záchytná parkoviště, není dořešena integrace pražské a středočeské dopravy, považujeme takovéto rozhodnutí, které Praha uskutečnila bez spolupráce s námi, za ukvapené a nezodpovědné rozhodnutí,“ uvedl Petera.

Vedení Středočeského kraje dnes kvůli zavedení zón v Praze kritizovali Starostové a nezávislí (STAN). „Ukazuje se, že kraj s Prahou včas nejednal a zaspal,“ řekla poslankyně Věra Kovářová (STAN). Podle Kovářové kraj zareagoval na jednání Prahy zpožděně.

Výstavbu záchytných parkovišť Praha nyní nechystá. Praha 5 před časem uvedla, že by ráda vybudovala tato parkoviště na třech místech městské části, konkrétní kroky ale neučinila. Vhodné místo pro parkoviště dosud nenašla ani Praha 6, kde se v minulosti mluvilo o záchytném parkovišti například Na Dlouhé míli.

Čtěte také:

BRAND24

Zákaz vjezdu kamionů do Prahy by mohl platit od roku 2017

Politici našli nový způsob, jak zaměstnat příbuzné


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).