Menu Zavřít

Papír, na který se zapomnělo: trable českých kamioňáků by mohl vyřešit jeden dokument

19. 10. 2016
Autor: ČTK

Evropa možná šlamastyku kolem platů řidičů kamionů vyřešila už před 20 lety.

Zatímco první čeští řidiči dostávají ve Francii pokutu kvůli tomu, že jejich zaměstnavatelé jim neplatí tamní minimální mzdu, ukazuje se, že problém měl už dávno řešení. Opatření, se kterým přišlo jako první Německo, před dvaceti lety řešila Evropská rada.

Celá potíž spočívá v tom, že když Berlín vytvářel nový spolkový zákon o minimální mzdě, přidal do něj evropskou reguli, že pracovníci vyslaní do jejich země mají nárok na jejich minimální mzdu. Opatření je obranou před levnou silou z Východu.

Řidiči kamionů, kteří zemí projíždějí, musejí vyřizovat složitou administrativu a dokládat, že jim zaměstnavatel platí stejně jako Němcům. Východ Evropy nařízení napadl u Evropské komise a ta začala věc řešit.

Když před časem dělalo sdružení dopravců Česmad Bohemia mezi svými členy průzkum, ukázalo se, že skoro všichni si z nových podmínek nedělají těžkou hlavu. Spoléhali na to, že EU německé nařízení zruší. Jenže už rok a půl se neděje nic a začaly se k němu přidávat další země, například Francie.


Přečtěte si:

Nejlépe placená práce ve východním bloku? Kamioňák

ilustrační foto


Evropská bramboračka má ale řešení pocházející ze stejné doby, kdy rada schvalovala směrnici o vysílání pracovníků. Krátce před jejím schválením, přesně 20. září 1996, vznikl interní dokument, ve kterém rada říká, že „zaměstnanci s přirozenou mobilitou plynoucí ze zajišťování přepravních služeb po železnici, silnici, ve vzduchu nebo po vodě nejsou považováni za takzvané vyslané pracovníky“. Jinými slovy, že kamioňáků se nařízení týkat nemůže.

Interní dokument je jasným signálem o tom, jak mají země postupovat, když směrnici do svých zákonů přidávají. Německo a Francie tedy udělaly chybu a další země by se k nim už přidávat nemusely.

Jenže tak jednoduché to zase být nemusí. Německo je u komise napadeno proto, že porušuje evropské právo, konkrétně volný pohyb služeb. A interní dokument při posuzování stížnosti může být jen podpůrným argumentem.


Dále čtěte:

Londýn vykáže kamiony. Ohrožují cyklisty a chodce

Žaloba kvůli mýtu. Plán Německa je podle Bruselu diskriminační

BRAND24

Vláda přidá řidičům třetinu. Kde vezme peníze, neví


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).