Menu Zavřít

Panama Papers prověří výbor europarlamentu

8. 6. 2016
Autor: Redakce

Europoslanci dnes schválili vznik výboru, který má prošetřit praktiky odhalené takzvanými Panamskými dokumenty o ukrývání příjmů stovek lidí a firem v daňových rájích. Výbor složený ze 65 členů má závěrečnou zprávu svého šetření předložit do 12 měsíců.

Předmětem zkoumání bude mimo jiné to, zda členské země EU a Evropská komise v minulých letech dostatečně prosazovaly aplikaci unijní legislativy, která má pomáhat v boji proti praní špinavých peněz a daňovým únikům.

Panamské dokumenty, z nichž média začala zveřejňovat informace začátkem letošního dubna, jsou interními doklady panamské firmy Mossack Fonseca. Na veřejnost jich uniklo asi 11,5 milionu. Obsahují jména desítek politiků, podnikatelů či sportovců, kteří si prostřednictvím firem sídlících v daňových rájích snižovali svou daňovou zátěž.

Samotné zakládání firem či jejich filiálek v daňových rájích není nelegální. Někteří politici ale takto mohli porušit pravidla o zveřejňování svých příjmů. Některé firmy tak mohly prát špinavé peníze.

BRAND24

Kvůli zveřejnění údajů z Panamských dokumentů pod tlakem veřejného mínění odstoupil například islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson či španělský ministr průmyslu José Manuel Soria.

Kauza Panamských dokumentů urychlila i legislativní proces nové unijní směrnice proti daňovým únikům, kterou mají na stole ministři financí a k níž dnes rovněž europoslanci přijali usnesení. V něm žádají v některých bodech větší přísnost, než navrhuje Evropská komise.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).