Menu Zavřít

Pád Mayové pokračuje. Téměř polovina Britů ji nechce za premiérku

19. 6. 2017
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová zažívá kritické období. Po nevydařeném tahu s uspořádáním předčasných voleb se ocitá pod tlakem opozice, spolustraníků i veřejnosti. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění už konzervativci zaostávají za labouristy a 45 procent Britů si přeje její rezignaci. To vše v době, kdy začala vyjednávání o brexitu.

Britské parlamentní volby sice skončily vítězstvím konzervativců, předpokládaná dominance se však nekonala. Vítězná strana dokonce přišla o většinu a při sestavování nové vlády se musí opřít o severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), což vyvolává kritiku a obavy z narušení stále křehkého míru v Severním Irsku. Mayové tak vůbec nevyšla taktika zajistit si před jednáním o brexitu silnou pozici.

Jak britští politici reagovali na výsledky voleb? Podívejte se na galerii

Ještě na začátku května to přitom vypadalo na jednoznačnou záležitost. Konzervativci měli v průzkumech sedmnáctiprocentní náskok na labouristy. Nevydařená kampaň ze strany premiérky však jejich vedení postupně snižovala, až se během voleb téměř úplně smazalo. Mayové nevyšla například televizní debata s lídrem labouristů Jeremym Corbynem, po které navíc odmítla diskutovat s lídry ostatních stran, což jí bylo vyčítáno jako zbabělost.

Povolební situace pokračuje v nastoleném trendu. Kdyby se dnes konaly volby, už by je vyhráli labouristé, které by volilo o tři procenta lidí více než konzervativce (44:41). Vyplývá to z průzkumu agentury Survation pro televizní pořad Good Morning Britain.


Rozmyslí si Británie brexit? Čtěte více

 Britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron


Do výsledků se projevily bezprostřední kroky Mayové po volbách. Kromě vyjednávání s DUP jde ještě o to, jak se postavila k tragickému požáru v londýnském věžovém bytovém domě, během něhož zemřelo 79 lidí. Nejprve se totiž v televizním rozhovoru vyhýbala otázkám na možnou vládní odpovědnost, na místě požáru pak hovořila jen s bezpečnostními a záchranářskými složkami. Jenom to tak stvrdilo její obraz chladného člověka bez empatie, tím spíš, že její hlavní rival Corbyn hovořil i s obyvateli bytového domu.

Mayová stále zůstává britskou premiérkou a ze své pozice hodlá vyjednávat o vystoupení Británie z Evropské unie. Podle již zmíněného průzkumu by však 45 procent respondentů uvítalo, kdyby na svou pozici rezignovala. Většina dotázaných by navíc preferovala „měkčí“ formu brexitu a také vytvoření koalice, ve které by jednání vedli společně konzervativci a labouristé.

BRAND24

Jaký bude další osud Mayové? Přečtěte si komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla

Dále čtěte:

Další poražená premiérka. Britské volby oslabily i šéfku skotských nacionalistů

Pomsta eurofilů. Konzervativci volby vyhráli i prohráli


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).