Menu Zavřít

Oznámení na Šeredu za únik informací o vyšetřování policejního prezidenta odloženo

21. 3. 2017
Autor: čtk

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze odložilo trestní oznámení poslanců na žalobce Petra Šeredu kvůli úniku informací o vyšetřování policejního prezidenta.

Podle sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie, která oznámení podala, Šereda umožnil, aby se bývalý detektiv Jiří Komárek dostal k informacím z vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů vedenému proti šéfovi policie Tomáši Tuhému. Podle VSZ Šereda nespáchal trestný čin, ale bude ještě prověřena jeho kárná odpovědnost.

„Informace byla k případnému vyhodnocení kárné odpovědnosti zaslána kárným žalobcům. Podáním se tedy nadále nezabýváme,“ sdělil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ v Praze Marek Bodlák.

Poslance ODS Pavla Blažka, který komisi vedl, verdikt VSZ nepřekvapil. „Nečekal jsem nic jiného, jak říká staré přísloví, pes psa nežere,“ sdělil. Blažek, jak uvedl, už vůbec nedoufal, že by kdokoli z olomouckého vrchního státního zastupitelství řekl, jak to s takzvanými úniky z jejich spisů bylo. „To by pak musel být závěr vyšetřování úplně jiný,“ dodal Blažek.

Obdobně se vyjádřil bývalý místopředseda komise Martin Lank (Úsvit). Připomněl také jedno z doporučení komise, podle kterého by na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, neměli dohlížet jiní žalobci. Komise požádala vládu, aby v tomto směru navrhla úpravu trestní řád. „Není úplně šťastné, když možná provinění státních zástupců prověřují zase státní zástupci,“ řekl Lank. Změna by podle něho zamezila možných dohadům a spekulacím o tom, zda žalobci v těchto případech postupovali správně.

Sněmovní komise také podala trestní oznámení na vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka, které bylo postoupeno Krajskému státnímu zastupitelství v Ostravě. Obě oznámení se týkala kauzy zmanipulovaných IT zakázek, které GIBS vyšetřovala spolu s VSZ v Olomouci, kde Šereda pracuje. Komárek v minulosti v souvislosti s touto kauzou nařkl veřejně policejního prezidenta Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Z vyšetřování komise však vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé.

Sněmovní komise v závěrečné zprávě k reorganizaci policie zkritizovala olomoucké žalobce, protože v souvislosti s policejní reformou podle poslanců vypustili některé neověřené a nepravdivé informace. Podle komise tak aktivně vstoupili do politického života a porušovali zákon. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však již dříve oznámil, že výměnu podřízených kvůli zprávě komise nechystá.

BRAND24

Komárka kvůli jeho výrokům o Tuhém obvinila v únoru GIBS ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle inspekce bývalý policista porušil povinnosti mlčenlivosti a nestranného jednání. Komárkovi za to hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým.

Čtěte dále:

Kauza reorganizace policie: trestní oznámení míří na GIBS a žalobce Šeredu

Cílem reorganizace policie nebylo odstranit Šlachtu, tvrdí sněmovní komise

Kdo sedí v tom ferrari? Šlachtu vyšetřovali kvůli vynášení informací


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).