Menu Zavřít

Ostravsko - kraj na odpis?

22. 5. 2016
Autor: Martin Straka, Mladá fronta E15

[ČTĚTE V NOVÉM EURU] Moravskoslezský region nedusí jen pád OKD, ale také stále mohutnější úprk mladých. Zatímco v roce 2013 odtud odešlo 5672 lidí v produktivním věku, předloni jich bylo už 6052. Důvodem je hlavně nedostatek pracovních příležitostí. Kraj proto stárne.

Málokdo zná ochozy havířovského zimáku líp než on. Vratislav Bačák tady správcuje už třináctým rokem. „Ty kluky znám odmala, pořád mě zdraví,“ opírá se o zábradlí a pokyvuje směrem dolů, kde místní prvoligoví hokejisté zahájili letní přípravu.
I když sezona dávno skončila, Bačák je na stadionu každý den před pátou ráno. Síla zvyku. „Když takhle vstáváte celé mládí na šichty, zvyknete si,“ popisuje.

Až do roku 2002 pracoval na havířovském dole Dukla, kde o čtyři roky později skončil provoz. A na stadionu není jediným bývalým horníkem. Z osmnácti zdejších zaměstnanců jich OKD prošla polovina.
Havířov stejně jako okolní města na Karvinsku se přitom musí připravit na novou vlnu propuštěných. V dalších letech půjde o tisícovky mužů. Doba uhelná na východě Moravy skončila.

Třiašedesátiletý Bačák ale neztrácí optimismus. I když teď ve své kanceláři schované za tribunami vypadá jako nespokojenější správce zimního stadionu v republice, střet s realitou po odchodu ze šachty prý zabolel. „Firmy nechtějí horníky, vědí, že po půlroce začnete marodit,“ popisuje. Každodenní fárání pod zemí v prašném prostředí zkrátka udělá své.

BRAND24

Než začal správcovat v hale, prošel firmou, kde montoval plastová okna. Pak pro jeden velký obchodní řetězec pracoval jako řidič. Pokaždé jen několik měsíců.

Více si přečtěte v pondělním vydání týdeníku Euro

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).