Menu Zavřít

Osborne: Ekonomika je v šoku, na přebytkový rozpočet nemáme

1. 7. 2016
Autor: ČTK

Britský ministr financí George Osborne již netrvá na návratu k přebytkovému rozpočtu do roku 2020, což byl dosud jeden ze středobodů jeho politického programu.

Osborne dnes prohlásil, že britské hospodářství po referendu z minulého týdne, kdy se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, vykazuje jasné známky šoku.

„Vláda musí zajistit fiskální důvěryhodnost, takže budeme k rozpočtu přistupovat nadále přísně, ale musíme být realističtí v možnosti dosáhnout přebytku do konce tohoto desetiletí,“ prohlásil Osborne.

Ještě před referendem mnozí ekonomové zpochybňovali, že Osborne dokáže sestavit přebytkový rozpočet, neboť by si to vyžádalo další výdajové škrty a zvýšení daní.

Mayová favoritkou

Osbornova Konzervativní strana mezitím pokračuje v hledání nástupce Davida Camerona v čele strany i vlády. Ministryně vnitra Theresa Mayová má oproti ostatním čtyřem kandidátům zdaleka největší podporu. Podle britských médií se za ni již postavilo nejméně pět členů kabinetu a pětina konzervativních poslanců. Deník Daily Mail dnes označil Mayovou za jedinou z pětice uchazečů o křeslo ministerského předsedy, která má dostatečné kvality vést Spojené království. Navíc podle listu svou vážností a rozhodností vyvolává vzpomínky na první a dosud jedinou britskou premiérku Margaret Thatcherovou.

Za Mayovou se dosud postavilo více než 70 konzervativních poslanců, kteří v úterý začnou s postupným proškrtáváním nynější pětičlenné kandidátky. Výsledkem budou jen dva kandidáti, ze kterých pak nového předsedu vyberou korespondenčně členové strany. Vítěz bude znám 9. září.

O křeslo ministerského předsedy se chtějí utkat vedle Mayové také ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, někdejší ministr obrany Liam Fox, ministr spravedlnosti Michael Gove a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Do boje naopak překvapivě nevstoupil někdejší starosta Londýna a jeden z největších zastánců vystoupení Spojeného království z unie Boris Johnson.

BRAND24


Přečtěte si také:

Po Británii snížila S&P rating i Evropské unii

Favorit vycouval. Boris Johnson britským premiérem nebude

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).