Menu Zavřít

Orbánovo tažení proti kvótám nevyšlo. Ústava zůstane beze změn

8. 11. 2016
Autor: čtk

Maďarský parlament dnes těsně neschválil návrh premiéra Viktora Orbána na změnu ústavy, který je namířený proti kvótám pro přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie. V zákonodárném sboru se nenašla potřebná dvoutřetinová většina.

Pro změny se vyslovilo 131 poslanců, což je o dva méně než kolik bylo nutné pro jejich prosazení. Proti byli 3 zákonodárci, zbytek ze 199členného sboru se zdržel hlasování. Postoj nezaujala většina opozičních levicových poslanců a nacionalistů ze strany Jobbik. Někteří z nich si ale přinesli do parlamentu protestní transparenty.

Jobbik byl přitom ochoten kontroverzní dodatek k ústavě podpořit, avšak pod podmínkou, že Orbánova vláda odmítne všechny formy přistěhovalectví, tedy i nabízení maďarského občanství bohatým cizincům výměnou za nákup státních dluhopisů. Orbán však na tento požadavek nechtěl přistoupit.

Orbán v parlamentu předložil návrh změn ústavy 10. října, jak slíbil v souvislosti s referendem, které se k migračním kvótám EU v Maďarsku konalo 2. října, ale pro nízkou účast muselo být prohlášeno za neplatné.

Maďaři už na začátku října odmítli kvóty, referendum však bylo neplatné. Čtěte více:

Maďaři jasně odmítli kvóty, hlasování je ale kvůli nízké účasti neplatné

 Viktor Orbán

Pětibodový návrh předsedy vlády obsahoval mimo jiné zákaz usazování cizinců v Maďarsku v rozporu s maďarskými zákony, které upravují získání práva na pobyt v zemi. Zakotvoval i zákaz usazování „zahraniční populace“.

Neúspěch pravicové vlády strany Fidesz je „porážkou mocenské politiky, … která staví Orbána do obtížné pozice, kdy bude muset vysvětlovat, proč není schopen čehokoliv dosáhnout,“ řekl agentuře AP maďarský analytik Zoltán Ceglédi.


Dále čtěte:

BRAND24

Orbán navrhuje deportovat ilegální migranty do táborů mimo EU

Dodržujte kvóty, jinak to je začátek konce EU, varuje Juncker


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).