Menu Zavřít

Orbán už nebude "černou ovcí". Trump ho pozval do USA

25. 11. 2016
Autor: čtk/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek telefonicky hovořil s budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který ho pozval na návštěvu Spojených států. Američtí činitelé v minulosti Orbána kritizovali.

Orbán Trumpovi sdělil, že ve Washingtonu dlouho nebyl, protože jej považovali za „černou ovci“. „Smál se a řekl, že za ni považovali i jeho,“ prohlásil o nastupujícím prezidentovi USA maďarský předseda vlády.

Orbán zároveň uvedl, že mu dal Trump najevo, že „vysoce smýšlí o Maďarsku“. Pozice Budapešti se tak prý s příchodem republikánského prezidenta „výrazně zlepšila“. „Myslím, že Amerika teď bude mít prezidenta, který není ideologicky omezený. Je to otevřený člověk, který se mnohem více zajímá o úspěch, výkonnost a výsledky než o politické teorie,“ řekl Orbán.

Odstoupení od transpacifické dohody podle Trumpových kritiků pomůže Číně. Čtěte více:

Odstoupením od obchodních dohod Trump pomůže Číně

Donald Trump

Orbán jako jeden z mála evropských politiků přímo podpořil republikánského kandidáta na funkci amerického prezidenta už v červenci. Uvedl, že jsou mu blízké Trumpovy názory v otázce kontroly migrace. Po vítězství ve volbách také Trumpovi pogratuloval jako jeden z prvních evropských politiků. „Jaké skvělé novinky. Demokracie ještě žije,“ napsal na facebooku.

Orbán byl po svém návratu k moci v roce 2010 často kritizován různými americkými činiteli za oslabování demokratických kontrolních mechanismů. V roce 2014 předseda pravicové strany Fidesz oznámil, že chce změnit Maďarsko v „neliberální stát“ po vzoru Turecka a Singapuru, čímž se dostal do konfliktu i s Evropskou unií.


Dále čtěte:

BRAND24

Le Penová, Farage, Wilders. Trumpovi už gratulují populisté

Orbánovo tažení proti kvótám nevyšlo. Ústava zůstane beze změn


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).