Menu Zavřít

Opozice chce kvůli auditům EU vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

18. 6. 2019
Autor: čtk

Opoziční strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se na dnešním jednání domluvily, že vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Dostatečný počet podpisů mají, předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) je předloží v pátek. Očekávají, že bezprostředně na příští týden svolá schůzi, jak mu to ukládá ústava. Po jednání to řekl předseda ODS Petr Fiala. Podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky nebudou představitelé strany pro nedůvěru hlasovat.

Opozice chce konání schůze k nedůvěře vládě v příštím týdnu i kvůli tomu, aby se jí mohl účastnit premiér Andrej Babiš (ANO). Tento čtvrtek a pátek bude Babiš na summitu Evropské unie v Bruselu.

Pro vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů, proto by pětice stran potřebovala pro úspěch i hlasy dalších sněmovních frakcí. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše strany oslovily SPD a ČSSD, zda by byly ochotny hlasovat proti kabinetu. Vzhledem k pátečnímu jednání předsednictva sociální demokracie chce dát opozice této vládní straně čas na rozmyšlenou, proto se svoláním schůze počká, uvedl Bartoš. Pozice SPD je podle něj jasná, bude hlasovat proti kabinetu. Později to potvrdil místopředseda SPD Radim Fiala, hnutí je podle něj připraveno jednat o další vládě.

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu Evropské komise odejít z politiky?

Podle Chvojky dali poslanci ČSSD jasně najevo, že nehodlají hlasovat pro vyslovení nedůvěry kabinetu. „Já si nemyslím, že za týden se to nějak změní. Myslím, že tam bude 15 našich hlasů možno garantovat,“ řekl Chvojka. „Na druhou stranu v pátek máme předsednictvo strany, tam určitě nějaká diskuse bude. Budou tam zástupci regionů, krajů, okresů, je možné že někteří z těchto zástupců možná budou proti tomu, abychom setrvali ve vládě. Myslím ale, že převáží názor ve vládě zůstat,“ doplnil.

Předsednictvo SPD dnes v tiskové zprávě uvedlo, že nedává důvěru vládě, ovšem nikoli kvůli premiérovi, ale kvůli účasti ČSSD. „Hnutí SPD žádá odchod ČSSD z vlády a sestavení nové vlády vítězem voleb na základě odborných nominantů, která bude prosazovat také programové priority SPD. Takovou vládu je hnutí SPD ochotno podpořit. V případě střetu zájmů premiéra Babiše je pro nás zásadní stanovisko českých národních orgánů, zdali došlo k porušení zákona či nikoliv,“ uvedlo hnutí.


Premiér hledá díru. Babiš hraje o čas a objektivně ho má dost nejméně do konce letošního roku.


Poslance KSČM, která menšinovou vládu ANO a ČSSD toleruje, opozice podle Fialy přímo oslovovat nehodlá. „Je to nejvěrnější spojenec Andreje Babiše, pevná součást vládní koalice, pro mě to je někdy nerozlišitelná frakce ANO. Tam je debata zbytečná,“ řekl Fiala. Podotkl ale, že bude na osobní odpovědnosti každého poslance nahlas se vyjádřit k tomu, zda chce premiéra, jemuž občané platí z daní podnikání a který kvůli svým problémům nedokáže nic vyjednat na evropské úrovni. Opoziční strany uvádějí, že Babiš jako premiér dlouhodobě poškozuje dobré jméno Česka.

BRAND24

Opozice reaguje na návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Podle návrhu, který zveřejnila média, Babiš má nadále vliv na koncern Agrofert, který vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Dále čtěte:

Benešová chce zavést funkční období pro žalobce. Nejvyšší státní zástupce Zeman souhlasí

Komentář: Přichází drsná Mařenka

Babiš je ve střetu zájmů, tvrdí Evropská komise. Česko má vrátit část dotací pro Agrofert

Zemědělský fond stopne vyplácení dotací Agrofertu a Tomanovým podnikům

Senát vytvořil komisi k vyhodnocení auditů ohledně Babiše a Tomana

Kauza Čapí hnízdo: o zastavení stíhání požádali všichni obvinění, včetně Babiše

Agrofert poslal Čapímu hnízdu na reklamu 272 milionů korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).