Menu Zavřít

OLAF by měl uzavřít kauzu Čapího hnízda ještě letos

31. 5. 2017
Autor: čtk

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) očekává, že své vyšetřování okolo dotací pro farmu Čapí hnízdo, která patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu Andreje Babiše, uzavře do konce letošního roku.

O podrobnostech vyšetřování, které úřad vede, šéf úřadu Giovanni Kessler hovořit nechtěl. Dobře informovaný zdroj z OLAF následně věc označil za „komplexní a citlivý“ případ.

Kauzou Čapí hnízdo se zabývá také česká policie. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu někdejšího vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

CONTENT24

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Připomeňte si Babišovy kauzy:

Babišovo majetkové přiznání prošetřuje městský úřad. Rozhodnuto bude za 60 dní

Babiš má na ministerstvu chyby v účtech za 100 miliard, tvrdí NKÚ

Hromadné odchody z Mafry? Novináři protestují proti ovlivňování obsahu Babišem

Redaktora deníku Dnes, který donášel Babišovi, prověřovala policie kvůli útoku na Chovance


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).