Menu Zavřít

Okamura chce ve volbách až 10 procent. Chce se podílet na jednání o vládě

19. 11. 2016
Autor: čtk

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce příští rok ve sněmovních volbách získat až deset procent hlasů, aby měla šanci podílet se na jednáních o nové vládě. Během celostátní konference hnutí to uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Na rozdíl od letošních krajských voleb, v nichž SPD kandidovala v koalici se Stranou práv občanů (SPO), se bude Okamurovo hnutí příští rok o hlasy ucházet samostatně.

„Co se týče sněmovních voleb, očekáváme, že by ten výsledek mohl být mezi osmi a deseti procenty. Je to z toho důvodu, že v době krajských voleb kvůli mediální blokádě a cenzuře od mainstreamových médií značná část občanů ani neznala naše hnutí Svoboda a přímá demokracie. Krajské volby tuto informovanost zásadním způsobem posunuly,“ řekl Okamura. Celostátní výsledek SPD v krajských volbách se pohyboval kolem pěti procent, obdobnou podporu přisuzují straně i aktuální průzkumy veřejného mínění.

„Musíme usilovat o dvouciferný výsledek, protože to nám dává velkou šanci být partnerem v koaličních jednáních, a to znamená prosadit náš koaliční program,“ řekl Okamura. Připomněl, že se SPD podařilo dostat do vládní koalice v Ústeckém kraji, kde do koaliční smlouvy prosadila zákaz přijímání migrantů na území kraje a vytvoření návrhu zákona o přímé volbě a odvolatelnosti starostů a hejtmanů.

Celostátní konference SPD dnes schválila rozhodnutí kandidovat příští rok bez SPO. „Hnutí bude v těchto volbách kandidovat samostatně a volebním lídrem bude předseda hnutí Tomio Okamura,“ uvádí se v závěrečném prohlášení konference. Letos SPD ve většině krajů kandidovala společně s SPO a uspěla v deseti ze 13 krajů. Okamura to označil za „relativně dobrý úspěch“.

Přečtěte si, jak jsou na tom čeští politici s oblibou:

Nejpopulárnějším politikem je Babiš. Gazdík posílil

Andrej Babiš po krajských a senátních volbách 2016, které pro jeho hnutí ANO skončilo drtivým úspěchem

Podle Okamury k rozhodnutí o samostatné kandidatuře přispěla skutečnost, že koalice dvou stran by pro vstup do Sněmovny musela získat nejméně deset procent hlasů. Podle něj se ale SPD nebrání tomu, aby na její kandidátce byly osobnosti, které nejsou členy hnutí. „Pochopitelně to neuzavírá úplně vrátka pro spolupráci s osobnostmi a s výraznými kandidáty z regionů České republiky. Nicméně to usnesení zní jasně, že je potřeba jít pod vlajkou SPD,“ řekl Okamura na tiskové konferenci.

BRAND24

Okamura předtím v projevu k delegátům sjezdu uvedl, že sněmovní volby na podzim příštího roku budou pro SPD klíčové. „Je to poslední moment, kdy můžeme čekat důvěru našich občanů. Pokud neuspějeme, tak vyroste v České republice jiná alternativa a naše hnutí skončí,“ varoval.

SPD na dnešní konferenci nejednala o kandidátovi do prezidentských voleb. Podle Okamury se hnutí rozhodne, zda představí vlastního kandidáta nebo podpoří jiného, až příští rok na jaře.


Podívejte se, kdo po letošních krajských volbách povede kraje:

Hejtmanem hradeckého kraje se stal sociální demokrat Jiří Štěpán

Hejtmanem Olomouckého kraje se stal lékař Košta, lídr vítězného ANO

V Ústeckém kraji dál povládnou komunisté. Vítězné ANO končí v opozici

Karlovarský kraj povede koalice pěti stran v čele s ANO

Zimola se potřetí stal hejtmanem na jihu Čech

„Fenomén“ lidovců Čunek byl zvolen hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Vysočiny se stal již potřetí za sebou Jiří Běhounek

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).