Menu Zavřít

OECD: Brexit by srazil ekonomiku EU o procento

10. 6. 2016
Autor: Foto CC BY-SA 2.0: Descrier; Flickr

Odchod Británie z Evropské unie by snížil hospodářský výkon celého bloku v roce 2018 o jedno procento a EU by tuto ztrátu cítila ještě pět dalších let. Uvedla to v regionálním výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Evropská centrální banka (ECB) by podle OECD měla být v každém případě připravena na další uvolňování měnové politiky a vlády by měly najít způsoby, jak v některých zemích řešit problémy nesplácených bankovních úvěrů.

OECD celkově ponechala výhled ekonomického růstu eurozóny v letošním roce na 1,6 procenta a příští rok čeká mírné zrychlení na 1,7 procenta, za předpokladu, že Británie zůstane v EU. Celá EU podle organizace vyspělých zemí světa se sídlem v Paříži poroste o 1,8 procenta letos a o 1,9 procenta příští rok.

“Evropa má nejhorší fázi krize za sebou, pro podporu plnohodnotného oživení, které prospěje všem Evropanům ale musí dělat mnohem více,“ řekl ke zprávě generální tajemník OECD Angel Gurría.

ECB by podle OECD měla být připravena dál snížit úrokové sazby, zejména depozitní sazbu, kterou drží už delší dobu v záporném pásmu. Udělat by to měla v případě jakýchkoli negativních ekonomických vlivů a v případě, že inflace nebude růst směrem k dvouprocentnímu cíli banky tak, jak ECB předpokládá. ECB nyní čeká, že průměrná míra inflace v eurozóně příští rok vzroste na 1,2 procenta z letošních předpokládaných 0,2 procenta.

BRAND24

ECB v březnu snížila základní úrokovou sazbu na nulu a depozitní sazbu, kterou účtuje na krátkodobé vklady komerčních bank, srazila hlouběji do záporného pásma na minus 0,4 procenta. Rok trvající program nákupů dluhopisů zvýšila na 80 miliard eur měsíčně (2,2 bilionu korun) a sdělila, že do programu budou zahrnuty vedle státních dluhopisů nově i dluhopisy firemní.

OECD ale upozornila na to, že blahodárnému vlivu uvolněné měnové politiky ECB na firmy a celou ekonomiku brání problémy některých bank, zejména v Řecku a Itálii. Organizace proto navrhuje motivovat tyto banky k rychlému řešení špatných úvěrů. Evropské instituce by mohly v řešení pomoci například založením společnosti, která by tato špatná aktiva od bank odkupovala.

Jak hodnotí OECD vývoj Česka? Čtěte komentář Miroslava Zámečníka:

Co nám říká OECD?

Miroslav Zámečník
Čtěte dále:

OECD: Nejlépe se žije v Norsku, Česko na 21. místě

Evropští politici plánují osud EU po odchodu Británie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).