Menu Zavřít

Odvolání prezidenta: Trumpovi poradci doporučují Clintonovu obranu

5. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Přemýšlet o znovuzvolení v roce 2020 je pro amerického prezidenta Donalda Trumpa velmi předčasné. Už příští rok se konají volby do sněmovny reprezentantů, ve kterých mohou posílit demokraté. Trump by si tak měl začít předcházet republikány, na něž dosud spíše útočil.

Donald Trump by se měl inspirovat strategií bývalého prezidenta Billa Clintona. Poradci současného prezidenta, který před nástupem do funkce v politice nepůsobil, se jej snaží přesvědčit, aby si zbytečně nedělal nepřátele mezi republikány, které poslední týdny bombarduje kritickými poznámkami, jak jinak než přes twitterový účet. Upozornil na to deník Washington Post.

V Trumpově myšlenkovém světě existují v americkém Kongresu jen dvě oddělené entity, republikáni a demokraté. Tak to ale v reálné politice nefunguje. Nejlépe uměl „triangulovat“, tedy spojovat témata pro republikány i demokraty, Bill Clinton.


Co to je triangulace? Čtěte blog Miroslava Zámečníka:

Triangulace – historicko-sexuální příbeh jednoho pojmu

 Bill a Hillary Clintonovi


„Bill Clinton dovedl triangulaci k dokonalosti,“ uvedl pro Washington Post Barry Bennett, bývalý Trumpův poradce během kampaně.

Clinton se dokázal připravit v roce 1996 na znovuzvolení, i když během svého prvního mandátu v roce 1994 demokraté ve volbách utrpěli výraznou porážku a republikáni ovládli Kongres. Proto je chování Trumpa v dnešní době velmi riskantní, když si prezident dělá nepřátele ze spojenců v obou komorách parlamentu už po sedmi měsících v úřadu.

I když republikáni ovládají obě komory, po volbách v listopadu 2018 by mohli ztratit většinu ve Sněmovně reprezentantů. Tam by demokraté mohli spustit proceduru impeachmentu prezidenta. „Tento scénář představuje pro Trumpa větší nebezpečí než pouhé volební ztráty,“ napsal americký deník.

Také Newsweek varoval před tím, že pokud si Trump poštve proti sobě vlivné republikány, nemusel by mít dost spojenců, aby jej před demokraty v Kongresu ochránili. Ti jej mohou „grilovat“ kvůli jeho financím, placení daní nebo vztahům s Ruskem.


Duševní rozpoložení Trumpa trápí některé politiky:

Duševní stav Trumpa znepokojuje demokraty i republikány

 Zatmění Slunce ve Spojených státech sledoval i prezident Donald Trump


Naopak jiní analytici vidí v Trumpově snaze boje proti republikánům dobrou strategii. „Nikdo nemá rád Kongres. Nikdo nemá rád vedení republikánů ani vedení demokratů. Kritizuje nečinnost tam, kam skutečně patří,“ zastává se prezidenta Roger Stone, agitátor, který je Trumpovi blízký.

Trump často zaplaví twitterový účet kritikou republikánů na Capitol Hill. Zejména útočí na vůdce republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella kvůli tomu, že se republikánům nepodařilo zrušit zákon o cenové dostupnosti zdravotní péče tzv. Obamacare. Kritiku schytal i republikánský senátor Bob Corker, šéf senátního výboru pro zahraniční vztahy, který se ptá, zda realitní magnát může ve funkci vůbec uspět.


Trump je pro Twitter dobrou reklamou:

Trump má pro Twitter hodnotu dvou miliard dolarů

Varšava doufá, že návštěva Trumpa vydláždí cestu pro další dodávky plynu ze Spojených států.


I když americká veřejnost Trumpovi příliš nevěří, zda se stará o jejich problémy, v dubnu to bylo 38 procent, důvěra v politické strany je ještě menší. Republikánům věří v tomto ohledu 32 procent, demokratům jen 28 procent. „Obě strany Američané nenávidí rovnoměrně,“ míní Stone.

Clinton všechny své skandály i snahu o odvolání přežil díky tomu, že si dokázal vyjednat podporu u vlivných demokratů a udržoval s nimi osobní vztahy. V několika případech vyhověl i požadavkům republikánů. Trump by mohl na otevřeně konfrontační kurz doplatit dříve, než vůbec dojde k prezidentským volbám v roce 2020.

„Pokud máme většinu v obou komorách Kongresu a neumíme snížit daně a odvolat Obamacare, tak bychom se měli stydět,“ míní Bennett s poukazem na rozdrobené síly mezi republikány a jejich prezidentem.

BRAND24

Přečtěte si také:

Nulové investice: Trumpova firma jednala během kampaně o stavbě mrakodrapu v Moskvě

Trump svými výroky o rasistech vyvolal v Americe pozdvižení

Krajní pravice se odvrací od Trumpa. Opustil bělochy, tvrdí

 Americký prezident Donald Trump čelí kritice ze všech stran


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).