Menu Zavřít

Odkládaný informační systém MPSV se spustí příští rok. Bude o miliardu dražší

22. 1. 2020
Autor: čtk

Nový jednotný informační systém resortu práce a sociálních věcí, který se má spustit příští rok a původně měl fungovat od roku 2017, bude proti plánům o miliardu dražší. Místo 1,5 miliardy korun by měl stát bezmála 2,5 miliardy. Vyplývá to z materiálů ministerstva práce. Podle resortu by se investice do nových systémů měla díky úsporám za provoz vrátit asi za osm let. Ministryně práce Jana Maláčová řekla, že by cena nakonec mohla činit dvě miliardy.

„Součet předpokládaných hodnot veřejných zakázek je 1,553 miliardy korun. Součet celkových nákladů je 2,484 miliardy korun,“ uvedlo v podkladu ministerstvo. Podle něj část nákladů připadá na „rozvojové požadavky“, které se nedaly v době zadání zakázek očekávat. Náměstek ministerstva Jan Baláč už dřív poslancům řekl, že se při testování objevují problémy, nutné je zvolit i nový model migrace dat.

V podkladu ministerstvo uvádí, že investice se vrátí do osmi let díky úspoře výdajů za provoz nových služeb. Jejich roční náklady odhaduje na zhruba 191 milionů korun. Nyní je to 511 milionů korun.

Systémy resortu od roku 1993 zajišťuje společnost OKSystem. Za závislost na jediném dodavateli sklízí úřad dlouhodobě kritiku. Rozhodnutí o výměně padlo v roce 2010 za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Kvůli pochybením při výběru ale antimonopolní úřad zakázal nové programy používat a úředníci se vrátili k OKSystemu. V minulém volebním období tendry nastartoval tým ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Po volbách přípravy zastavila ministryně Jaroslava Němcová (ANO), Maláčová je pak zas obnovila. Za zpoždění může i odvolávání uchazečů k antimonopolnímu úřadu.

Ministryně řekla, že původní cena vychází z částek z roku 2016. Podotkla, že zakázky z minulého volebního období zdědila a ministerská sekce informačních technologií byla rok a půl bez náměstka. Post se po změnách, které v úřadu provedla někdejší ministryně Němcová, nedařilo obsadit. Od června je náměstkem Baláč. „V zakázkách jsme udělali pořádek. Od léta poctivě informujeme o tom, že to bude stát víc,“ uvedla ministryně. Podle ní informace dostalo ministerstvo financí i sněmovní sociální výbor, pravidelně o řešení jedná vláda. Cena by nakonec mohla činit dvě miliardy, řekla ministryně.

Jednotný systém se skládá z více položek. Zadávací cena systému pro agendu zaměstnanosti činila podle věstníku zakázek 286 milionů korun bez DPH. Vysoutěžená cena nedosahovala podle podkladů ani 100 milionů. Resort odhaduje, že za nový systém vydá asi 400 milionů. Integrovaná podpůrná a provozní data chtělo ministerstvo za 291 milionů korun bez DPH. I tady ze soutěže vzešla dodávka za zhruba sto milionů. Výsledná cena by mohla být kolem 550 milionů. Za nový resortní portál, který je několik měsíců v provozu, chtělo ministerstvo vydat přes 100 milionů korun. Stejná byla i vítězná cena z tendru. Nakonec se částka dostala ke 300 milionům.

Dodavatele systému pro vyplácení dávek resort ani po dvou výběrových řízeních nemá. V první soutěži chtěl za systém dát 616 milionů bez DPH, ve druhé 270 milionů bez DPH, vyplývá z věstníku zakázek. Podle předpokladu ministerstva by dávkový systém nakonec mohl stát přes 350 milionů. Není také jasné, za kolik se vyřeší migrace dat a ukončování nynějšího provozu. Úřad odhaduje sumu 400 milionů.

Stav kritizují opoziční i koaliční poslanci. „Mě zajímá, jaké přesně jsou rozvojové požadavky, které stojí navíc miliardu, a hlavně zda nejsou ohroženy výplaty dávek,“ uvedl koaliční poslanec Aleš Juchelka (ANO). Podle místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové by ministerstvo mělo říct, zda stihne nové systémy spustit včas a jak případně vyplácení dávek zajistí. Harmonogram chce znát i ODS. „Výsledkem sedmiletého působení ČSSD na ministerstvu je to, že se zavádění systému nikam neposunulo a navíc se jeho cena téměř zdvojnásobila,“ uvedl poslanec ODS Jan Bauer.

Do konce roku 2018 ministerstvo z celkové sumy 2,5 miliardy proplatilo 549 milionů korun. Loni to mělo být 644 milionů. Letos by úhrada podle odhadů měla dosáhnout jedné miliardy a příští rok 261 milionů korun. Letošní celkové výdaje na provoz a investice do technologií ministerstvo vyčíslilo na tři miliardy korun. Podle něj jsou za vysokou sumou dokončovací práce a souběžné fungování nových a starých systémů. Provoz nynějších systémů od OKSystemu by měl stát podle podkladů 702,2 milionu a provoz nových systémů 701,94 milionu. Na investice by se mělo využít z třímiliardové sumy 448,95 milionu.

Dále čtěte:

Ministerstvo průmyslu hradilo z peněz EU společenské akce, tvrdí NKÚ

Maláčová částečně uspěla. Ministerstvo práce dostane z rozpočtu o 5,9 miliardy korun více

BRAND24

Antimonopolní úřad stopl podpis smlouvy mezi Dopravním podnikem a developerem Karlín Group

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).