Menu Zavřít

Odhady odborů a pošty se v počtu stávkujících liší o 2 tisíce

23. 12. 2016
Autor: čtk

Menšinové odbory na České poště a vedení podniku se výrazně rozcházejí v údaji o počtu lidí, kteří se účastnili čtvrteční stávky. Rozdíl je téměř 2000 lidí. Zatímco pošta měla u vedoucích jednotlivých úseků nahlášeno 127 stávkujících, odboráři dnes uvedli, že se protestu účastnilo 2103 z celkem 30 tisíc zaměstnanců.

Tři z devíti odborových organizací na poště nejprve v pondělí a pak ve čtvrtek stávkovaly za zvýšení mezd o 2500 Kč. Vedení pošty považuje požadavek za ekonomicky nereálný. Stávkovalo se zejména ve čtyřech z osmi třídících uzlů včetně pražských Malešic. Poboček se protest nedotkl.

Odbory lžou, naznačuje pošta

„Čtvrteční čísla uváděná odborovými organizacemi se nezakládají na pravdě. Průměrný počet stávkujících v konkrétní hodinu se pohyboval v průběhu celého dne kolem 80 zaměstnanců. Česká pošta bude nyní podrobně analyzovat škody, které jí vlivem pondělní a čtvrteční akce vznikly, a nemůže vyloučit další právní kroky,“ uvedl mluvčí podniku Matyáš Vitík. Podle něho jde o jednotky milionů korun.

Přečtěte si, jak počet stávkujících pošťáků vidí oficiální místa:

Na poště stávkuje zhruba 80 lidí. Počty by měly stoupat

Největší nápor zažívají koncem roku pracovníci sběrného přepravního uzlu České pošty v Praze-Malešicích (na snímku ze 16. prosince). Loni prošlo v druhé polovině prosince největší třídírnou v Malešicích za jeden den 200 tisíc balíků, což je o 150 procent více proti běžnému pracovnímu dni.

Podle místopředsedy stávkového výboru Filipa Janovského údaj o více než 2000 stávkujících ještě nezahrnuje účastníky tiché stávky, kteří jen vyjádřili podporu požadavku a nastoupili do práce, a je také bez sympatizantů.

Vedení podniku znovu odmítlo nařčení menšinových odborů, že vedoucí pracovníci České pošty vyvíjeli nátlak na zaměstnance, nebo je dokonce zastrašovali. „Chtěl bych poděkovat těm, kteří nepodlehli hysterii a během včerejšího dne pracovali tak, aby naši klienti dostali své zakázky řádně a včas,“ dodal generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Informace o rozdělení části úhrady univerzální služby za roky 2013 a 2014 formou odměn mezi zaměstnance zhruba 1400 Kč měsíčně odboráře neuspokojily. Většinové odbory podepsaly v listopadu s managementem dohodu o zvýšení mezd v příštím roce o 2,6 procenta, tedy v průměru asi 550 Kč.

CONTENT24

Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22 700 Kč a na konci roku má být zhruba 23 tisíc korun měsíčně, tedy více než 4000 Kč pod celostátním průměrem. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.


Přečtěte si, jak platy na poště vidí český premiér Sobotka:

Sobotka by zvedl platy v České poště, s odbory se sejde v pátek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).