Menu Zavřít

Obstrukce? Babiš a Faltýnek chtějí odložit účast v imunitním výboru

6. 1. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek požádali prostřednictvím svých právníků o možnost, aby byl posunut termín jejich účasti na jednání mandátového a imunitního výboru Sněmovny, který projednává policejní žádost o jejich vydání ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Chtějí se seznámit se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k Čapímu hnízdu. Taková žádost má podle předsedy výboru Stanislava Grospiče (KSČM) „racionální opodstatnění“.

Podle Grospiče výbor o žádosti Babiše a Faltýnka rozhodne v úterý na svém jednání. V případě, že jí výbor vyhoví, rozhodnou jeho členové o náhradním termínu, dodal. Výbor by měl podle něj postupovat „s věcným posouzením skutečností“. Bylo by podle něj jednodušší, kdyby OLAF svou zprávu poskytl vedle angličtiny také v českém překladu.

Zpravodajka ke kauze Čapí hnízdo Kateřina Valachová (ČSSD) řekla, že jde o právo poslanců být slyšen, nikoli jejich povinnost. „Je to jejich právo. Ale stejně tak opačně platí, že když nepřijdou, tak mandátový a imunitní výbor nemá nějakou překážku přijmout usnesení,“ dodala. Na úterní jednání výboru mají přijít i policejní vyšetřovatel a státní zástupce.

Člen výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) poukázal na to, že Babiš ve čtvrtek uvedl, že ho zpráva OLAF nezajímá a že se jí nehodlá zabývat. „Je zjevné, že bude snaha celou věc odsunovat a oddalovat jakýmikoliv kroky, a toto do toho určitě zapadá,“ řekl. Den po jednání mandátového a imunitního výboru bude Sněmovna jednat o žádosti Babišovy menšinové vlády o vyslovení důvěry.


Čapí hnízdo 2: Babiš nakupoval státní pozemky přes prostředníky

 Martin Herodes na Čapím hnízdě


Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro Farmu Čapí hnízdo policie obvinila Babiše, Faltýnka a dalších devět lidí. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání. Sněmovna je v minulém funkčním období vydala ke stíhání, nyní o nové policejní žádosti rozhoduje znovu, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát a nabyli tím imunitu v plném rozsahu.

Mandátový a imunitní výbor má od čtvrtka zprávu OLAF k dispozici v anglickém jazyce, nahlížet do něj mohou jen členové výboru, zpráva podléhá utajovanému režimu. Až bude oficiálně přeložena, výbor obdrží i české znění, uvedl už dřív Grospič. Zpráva je v angličtině také součástí trestního spisu, do něhož mohou členové výboru nahlížet. Někteří z nich v pátek tuto možnost využili, zpráva podle nich odpovídá policejnímu spisu a obsahuje i termíny dotační podvod a poškozování zájmů Evropské unie.

BRAND24

Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech. I tak na půdu pobírá dotace

 Agrofert

Čtěte také:

OLAF odmítl vydat českým europoslancům zprávu o Čapím hnízdě

Agrofert si kvůli zprávě OLAF stěžuje u evropského soudu i u ombudsmana

Život a doba dotačního hnízda: hlavně, že se čerpá

Ministerstvo financí navrhlo vyjmout Čapí hnízdo z akcí financovaných EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).