Menu Zavřít

Obama: Mezi mnou a Trumpem nemůže být většího rozdílu

16. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Mezi dosluhujícím americkým prezidentem Barackem Obamou a jeho nástupcem Donaldem Trumpem nemůže být většího rozdílu. Jejich střídání ve funkci je výsledkem toho, jak má demokracie fungovat, řekl dnes Obama v Řecku, kde zahájil svou poslední zahraniční cestu ve funkci hlavy státu.

Během projevu v Aténách, označovaných za kolébku demokracie, Obama ubezpečil, že „naše budoucnost bude v pořádku“. Zdůraznil přitom důležitost svobodných voleb, a to navzdory tomu, že nevyhraje vždy kandidát té či oné strany.

Podle Obamy mezi hlavní výzvy pro současné demokratické režimy patří převažující nerovnost jak mezi jednotlivými státy, tak uvnitř zemí, v nichž tato nerovnost živí v části obyvatel pocity nespravedlnosti. Stojí za tím podle něho mimo jiné trend zlepšování technologií a neustálých inovací, které vedou k menší potřebě pracovních sil například ve výrobě.

„Lidé musejí vědět, že jim někdo naslouchá,“ prohlásil prezident s tím, že stále více jich má pocit ztráty spojení se svými vládami. Dodal, že globalizace oživuje skupinové rozdělování a nacionalismus. Snaha ustoupit od globalizace je tak pochopitelná, upozornil Obama. Politici musí podle něj reagovat zefektivněním práce státních orgánů a bojem proti korupci, aby obnovili důvěru svých spoluobčanů.

Americký prezident, který do Řecka přiletěl v úterý a dnes před projevem navštívil aténskou Akropoli, také vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy budou nadále dodržovat své závazky v NATO. Upozornil, že americké republikánské i demokratické vlády alianci vždy pevně podporovaly. NATO je podle něho, tak jako vždy, připraveno dál zajišťovat kolektivní bezpečnost.

Obama se také věnoval migrační krizi. Řekl, že Řecko přijetím uprchlíků „inspirovalo svět“. Podle něj ale tato země nemůže zvládnout problémy s migrací v Evropě sama. „Jen skutečně kolektivní reakce Evropy a světa“ se může vypořádat se stovkami tisíc běženců prchajících před násilím na Blízkém východě, uvedl americký prezident.

DT24

Obama upozornil, že neochota mnoha dalších zemí Evropské unie přijmout uprchlíky vedla k tomu, že více než 60.000 lidí uvízlo v Řecku. Mnoho jich žije v přeplněných táborech, které jsou po celé zemi. „Nelze očekávat, že Řecko ponese toto břemeno samo,“ zdůraznil prezident.

Končící šéf Bílého domu po svém projevu odletěl do Německa a zahraniční cestu zakončí o víkendu v Peru.

Dále čtěte:

Obama naposledy v Evropě: Přidejte na obranu

Z Obamy se vyklubal jiný typ vůdce, než jakým být sliboval a jehož si doba žádala

A co si Donald myslí doopravdy. Co o sobě Trump prozradil ve svých 12 knihách


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).