Menu Zavřít

O ruské občanství zažádalo již 60 tisíc Ukrajinců z Donbasu, oznámila Moskva

15. 8. 2019
Autor: čtk

Více než 60 tisíc Ukrajinců ze separatisty ovládaného území v Donbasu zažádalo od letošního dubna o ruské občanství. Přes 25 tisíc z nich již ruský pas obdrželo. S odvoláním na ruské ministerstvo vnitra o tom dnes informovala agentura Interfax. Možnost získat ruské občanství ve zrychleném řízení mají přibližně tři miliony ukrajinských občanů z tohoto převážně ruskojazyčného regionu.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret o urychleném přiznávání ruského občanství obyvatelům žijícím ve dvou separatistických republikách na východě Ukrajiny koncem dubna. Kyjev Putinův krok, zdůvodněný „výlučně humánními“ důvody, považuje za agresi a odsoudila ho i řada západních států včetně Česka. Ukrajina spolu s dalšími zeměmi nebude Ruskem vydané pasy uznávat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na vydávání ruských pasů občanům Ukrajiny v úterý vydal pokyn ke zjednodušení procedury přiznání ukrajinského občanství Rusům pronásledovaným za politické přesvědčení. Na základě tohoto pokynu bude vypracován návrh zákona, který bude poté předložen ukrajinskému parlamentu.

Věříte, že Volodymyr Zelenskyj ukončí konflikt na východě Ukrajiny?

Od dubna 2014 jsou části Luhanské a Doněcké oblasti na hranicích s Ruskem pod kontrolou proruských separatistů. Během bojů mezi ukrajinskou armádou a Moskvou podporovanými povstalci podle odhadů OSN zemřelo asi 13 tisíc lidí.

Čtěte komentář: Sankce bolí, ty chytré zvlášť

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

BRAND24

Demokracie azbukou. Zelenského na Ukrajině čekají tři zásadní úkoly

„Únava z prezidenta“. Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže za posledních 13 let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).