Menu Zavřít

Novým Šéfem americké obrany je „šílený pes" Mattis

2. 12. 2016
Autor: čtk

Nově zvolený americký prezident Donald Trump oznámil, že na post ministra obrany jmenuje příští týden generála ve výslužbě Jamese Mattise. Tento 66letý důstojník námořnictva kromě jiného velel léta americkým jednotkám v Afghánistánu a Iráku.

Mattis, přezdívaný Mad Dog (Šílený pes) byl favoritem na ministra obrany, a to přesto, že se s budoucím prezidentem neshodne v otázce waterboardingu. Tento postup, při kterém je u vyslýchaného vyvoláván pocit, že se topí, a který je označován za mučení, považuje Trump za účinnou metodu výslechů.

DT24

Matis bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950, kdy do čela Pentagonu jmenoval prezident Harry Truman generála George Marshalla.

Trump oznámil nominaci Mattise ve čtvrtek večer (dnes brzy ráno SEČ) ve městě Cincinnati ve státu Ohio, kde zahájil sérii shromáždění, na kterých chce v několika amerických státech poděkovat obyvatelům za zvolení do Bílého domu. „Naše země je velmi rozdělena a my ji sjednotíme. Odsuzujeme netoleranci a předsudky ve všech formách. Odsuzujeme veškerou nenávist a tvrdě odmítáme vyčleňující a rozdělující výroky,“ prohlásil Trump.

James „šílený pes“ Mattis
-V letech 2010 až 2013 byl náčelníkem velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku

-Bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950, kdy do čela Pentagonu jmenoval prezident Harry Truman generála George Marshalla.

-Velel jednotkám námořní pěchoty během operace Pouštní bouře v Iráku a speciálním silám během operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Jako generál a velitel 1. divize námořní pěchoty se zúčastnil i války v Iráku během operace Irácká svoboda. Vedl například prudké boje o iráckou Fallúdžu v roce 2004 a je také znám svým drsným a kritizovaným prohlášením z roku 2005: „Přijdete do Afghánistánu, narazíte na chlapy, kteří pět let mlátili ženy kolem sebe, protože nechodily zahalené. Víte, takoví chlapi stejně nemají odvahu. Takže je zatraceně zábavné je střílet.“

- V letech 2007 až 2009 byl šéfem Spojeneckého velitelství NATO pro transformaci (ACT) a v letech 2007 až 2010 byl také šéfem Velitelství společných sil americké armády (USJFCOM) v Norfolku.
Přečtěte si, koho si Donald Trump zvolil na post ministra financí:

Trumpovým ministrem financí bude investor, který financoval Avatara

Trumpův horký kandidát na ministra financí bývalý bankéř Steven Mnuchin vchází do výtahu v Trump Tower.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).