Menu Zavřít

Nový náčelník generálního štábu Opata na Vítkově převzal funkci

2. 5. 2018
Autor: čtk

Předáním bojového praporu a podepsáním předávacích protokolů dnes na pražském Vítkově slavnostně převzal funkci náčelníka generálního štábu Aleš Opata od svého předchůdce Josefa Bečváře. Společně uctili památku padlých vojáků a položili věnec u hrobu neznámého vojína. Bečváře ocenila nejvyšším resortním vyznamenáním Kříž obrany státu ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Opata byl do nové funkce jmenován k 1. květnu.

Bečvář v pozici nejvýše postaveného vojáka působil tři roky, z armády odejde po 45 letech koncem června. Své další působení si chce ještě promyslet, i nadále by se chtěl ale věnovat obranným tématům. Velení armádě převzal v době, kdy se zásadně zhoršilo bezpečnostní prostředí ve světě a začal se navyšovat rozpočet ministerstva obrany. Generální štáb se pod jeho vedením zabýval především přípravou strategických dokumentů dalšího rozvoje armády. Důraz kladl třeba na rozšíření aktivních záloh.

Třiapadesátiletý Opata je vojákem 31 let. Na generálním štábu dosud působil jako zástupce náčelníka generálního štábu. Postupně prošel řadou funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě. Za hlavní prioritu považuje rozvoj pozemních sil nebo pokračující nábor vojáků.

Šlechtová působení Bečváře ocenila. Ve své funkci podle ní neměl snadnou pozici a vykonával ji s velkým nasazením. Poznamenala, že zahájil budování sebevědomé armády. Bečvářovi na Vítkově poděkoval i válečný veterán a poslední československý stíhací letec z druhé světové války Emil Boček. Řekl, že mu bylo velkou ctí být v armádě pod velením Bečváře a poděkoval mu za jeho vztah k válečným veteránům.


Přečtěte si komentář Ondřeje Stratilíka: Květnové osvobození generála Bečváře

Ondřej Stratilík


Bečvář podotkl, že na uplynulé tři roky se dívá s pokorou. Šlo podle něj o přelomové období, ve kterém na jedné straně nastal rozvoj českých ozbrojených sil, na druhou stranu se zhoršila bezpečnostní situace, a vedení armády tak muselo společně se spojenci řešit „řadu těžkých chvil“. Řekl, že byl vždy hrdý na práci vojáků. Vyzdvihl, že se podařilo dokončit koncepci rozvoje armády do roku 2025 a další koncepční dokumenty a dařilo se třeba nabírat nové vojáky. Zahájeny podle něj také byly klíčové modernizační projekty, které určí tvář armády na další desetiletí.

Opata jmenování označil za čest. Bečvář podle něj provázel armádu velmi složitým období a nastavil všechny prvky pro své nástupce. Ocenil ho za nábor vojáků i za rozvoj aktivních záloh. Opata řekl, že chce armádu, která bude otevřena pro všechny mladé muže a ženy, kteří jsou ochotni Česko bránit. Za jednu z hlavních priorit označil přezbrojení 7. mechanizované brigády.

BRAND24

Přečtěte si také:

To je on. Podívejte se na vrtulník, který USA nabízejí Česku

Armáda bez výdělku: český „Air Force One“ půjde do muzea

Zájem trvá. Berlín chce prodat své helikoptéry české armádě

 Německé vojsko si zatím pořídilo patnáct strojů H145M, už ale uvažuje o nákupu dalších.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).