Menu Zavřít

Nové jméno. Ministrem průmyslu se může stát Drahoš

13. 3. 2017
Autor: Pinkas Martin/Euro

Mezi zvažované kandidáty na ministerstvo průmyslu a obchodu přibyl předseda Akademie věd ČR a pravděpodobný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Premiér a znovuzvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka stále hledá nového ministra průmyslu a obchodu. Pro nikoho konkrétního se podle mluvčího vlády Martina Ayrera ještě nerozhodl. Mezi adepty na vládní post však přibylo nové jméno. Ministrem by se podle zdrojů týdeníku Euro z vedení sociální demokracie a ze samotného ministerstva mohl stát dosluhující předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, který zároveň zvažuje prezidentskou kandidaturu v lednové přímé volbě proti Miloši Zemanovi.

Sám Drahoš tuto variantu na přímý dotaz týdeníku Euro nevyloučil. „Apriorně to nemohu vyloučit, ale zatím je to čirá spekulace,” uvedl.

Drahoš v případě své prezidentské kandidatury nutně potřebuje pozornost veřejnosti. „ČSSD by mu na půl roku poskytla viditelné místo ve vládě a Drahoš by na oplátku více spojil svou prezidentskou kandidaturu se socialisty,” uvedl zdroj týdeníku Euro z vedení ministerstva průmyslu. Premiér v současné chvíli odmítá jakákoliv jména komentovat.


Čtěte komentář Petra Holce ke sjezdu ČSSD:

Dvoudenní bolestivá eutanazie

 Petr Holec


Z jeho pohledu by ale tato varianta dávala smysl. Sobotka by totiž získal „svého koně” do vnitrostranického referenda o prezidentském kandidátovi sociální demokracie. Nyní ve straně převládá očekávání, že červnové referendum s výraznou převahou vyhraje úřadující prezident Miloš Zeman. Ani v případě Drahošova neúspěchu v přímé volbě by nemuselo být spojení Sobotka-Drahoš marné. Akademik by se mohl v oranžových barvách ucházet alespoň o křeslo v Senátu.

Urbanovy šance klesly

Nepravděpodobné je opětovné jmenování někdejšího ministra Milana Urbana, jehož jméno se po víkendovém sjezdu mezi adepty také objevilo. Podle informací týdeníku Euro od vlivných členů ČSSD byl Urban skutečně nějaký čas ve hře. A to kvůli změně na připravované středočeské kandidátce sociální demokracie do Sněmovny.

Urban přepustil vyšší místo na kandidátce ministryní školství Kateřině Valachové, jejíž kandidaturu prosazuje Sobotka. Výměnou za to měl usednout na půl roku do čela ministerstva průmyslu. Jenže rozložení sil ve straně po sjezdu, který výrazně nahrál Sobotkovi, tuto možnost spíše vylučuje. Sobotka má teď z vnitrostranického pohledu mnohem volnější ruce než minulý týden, a může si tak svého ministra svobodněji vybrat.

BRAND24

Šance dalšího ze zvažovaných adeptů, stávajícího náměstka ministra průmyslu a člena ČSSD Jiřího Havlíčka, jsou nejasné. O jeho politický vzestup má premiér Sobotka zájem, ale sám Havlíček o funkci z rodinných důvodů nestojí. Havlíček si podle informací týdeníku Euro také nechce uzavřít dveře k úřednické kariéře. Po případném půlročním působení ve funkci ministra by totiž jeho návrat do státní správy byl kvůli služebnímu zákonu problematický. Nicméně Havlíček se s premiérem Sobotkou v pondělí sešel na Úřadu vlády. O jeho šancích však premiér stejně jako v ostatních případech mlčí.

Dále čtěte:

Zeman odmítá roli favorita, nepovede prezidentskou kampaň

Šéf Rusnokova premiérského kabinetu Štogl chce kandidovat na prezidenta

Zeman odvolal Mládka. Ministerstvo průmyslu povede premiér Sobotka

Oficiální podpora Zemana ČSSD je váhavá. Před budovou sjezdu se pro něj sbírají podpisy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).