Menu Zavřít

Nezaměstnanost znovu klesla, míst je nejvíce za osm let

8. 9. 2016
Autor: Archiv

Nezaměstnanost v Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci měsíce 388 474, což je nejméně za srpen od roku 2008. Volných míst je přes 139 tisíc, nejvíce za posledních osm let. Loni činil podíl nezaměstnaných v srpnu 6,2 procenta.

Nezaměstnanost letos od února klesala, až v červenci se pokles přerušil. Většina analytiků odhadovala, že v srpnu zůstane podíl nezaměstnaných stejný jako v předchozím měsíci, někteří nevylučovali pokles na 5,3 procenta.

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, a to i v regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší. Například Ústecký kraj hlásí historické maximum od roku 2001 - 8092 volných pozic,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Cz Unemployment Rate

Podle Úřadu práce ČR jsou stále v plném proudu sezonní práce, které vývoj na trhu ovlivňují. S jejich ukončováním a příchodem absolventů ze škol bude v následujících měsících nezaměstnanost stagnovat, nebo mírně stoupat, uvedl úřad.

Dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v republice má Ústecký kraj, a výjimkou nebyl s 8,2 procenta ani srpen. I v Ústeckém kraji ale podíl nezaměstnaných proti červenci klesl. Naopak nejnižší nezaměstnanost zaznamenal Úřad práce opět v Plzeňském kraji, kde činila stejně jako v červenci 3,8 procenta. O druhé místo se dělí s 3,9 procenta Praha, Jihočeský kraj a Královéhradecký kraj.

Průměrná mzda vzrostla téměř o čtyři procenta

Průměrná mzda vzrostla nad 27 tisíc korun

Ilustrační foto

Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, v těžbě a stavebnictví, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, kuchaře, slévače, svářeče, prodavače či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká je podle úřadu poptávka po technických profesích napříč všemi obory.


Čtěte také:

BRAND24

Nezaměstnanost začala poprvé od února růst

Senioři táhnou Česko. Pracujících nad 60 let výrazně přibývá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).