Menu Zavřít

Nezaměstnanost začala poprvé od února růst

8. 8. 2016
Autor: ČTK

Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových 5,2 procenta. Skončil tak pokles patrný od února. Analytici počítali s mírnějším růstem. Práci hledalo 392667 lidí, což bylo o zhruba 8 tisíc více uchazečů než před začátkem prázdnin. Nabídka volných pracovních míst je ale nejvyšší od září 2008, v červenci jich zaměstnavatelé nabízeli 135758.

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Podle ní se v menší míře začali hlásit i absolventi škol, kteří ale zatím nezaměstnanost výrazně neovlivňují.

V mezinárodním srovnání je česká nezaměstnanost druhá nejnižší v Evropské unii.

Roční vývoj nezaměstnanosti


source: tradingeconomics.com

Růst nezaměstnanosti způsobily sezonní faktory, zejména vstup absolventů škol na trhu práce a letní útlum náboru zaměstnanců ve firmách, shodují se analytici. Nicméně období poklesů nezaměstnanosti je podle nich již u konce.

„Na začátku prázdnin klesá aktivita jak na straně uchazečů o zaměstnání, tak náborových oddělení ve firmách,“ řekl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Nicméně se podle něj zastavil i pokles sezonně očištěné nezaměstnanosti. Ta se v červenci nepatrně zvýšila na 5,55 procenta.

Pro červenec je typický příliv nových absolventů na trh práce, firmy zároveň s nástupem letních dovolených přijímají spíše méně nových zaměstnanců, než v jiných měsících roku, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Situace na trhu práce ale zůstává příznivá pro vývoj příjmů domácností a pro jejich ochotu více utrácet. Spotřeba domácností je letos hlavním tahounem růstu české ekonomiky, podotkl.

Konec trendu

Analytik společnosti Roklen Lukáš Kovanda čeká v příštích měsících zastavení klesajícího trendu podílu nezaměstnaných, který začal v lednu 2014. Proti loňsku letos zpomaluje celkový hospodářský růst, veřejné investice a průmyslová výroba. „Tyto faktory, ve spojení s utlumenějším vývojem globální ekonomiky, nejistotou spjatou s geopolitickými tenzemi, zintenzivněním teroristických útoků a událostmi typu brexitu, jsou důvodem, proč se zastaví trend klesající míry nezaměstnanosti. Ta za celý rok vykáže hodnotu 5,6 procenta,“ odhadl.

Zaměstnanců ze školství, kteří měli uzavřený pracovní poměr na dobu určitou, se v červenci na úřadech práce nově přihlásilo 3163. Šlo zejména o učitele středních škol, konzervatoří a druhých stupňů základních škol. Úřady v tomto oboru nabízely 2144 volných míst.

Mladých lidí bez práce přibylo 1307, meziročně jich naopak bylo o 3850 méně. Na konci července úřady evidovaly 15925 absolventů a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,1 procenta.


Výrazně přibývá pracujících seniorů. Čtěte:

Senioři táhnou Česko. Pracujících nad 60 let výrazně přibývá


Červenec je na pracovním trhu také ve znamení brigád. Úřady nabízely 1112 krátkodobých pracovních poměrů, což bylo o sto víc než v červnu. Zaměstnavatelé hledali nejčastěji pracovníky v zemědělství, lesnictví a rybářství, ale také pro stavebnictví, sklady či uklízeče, číšníky či servírky. Většina zaměstnavatelů ale hledá brigádníky spíše než přes úřady práce prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance.

CONTENT24

V regionálním pohledu pozici jedničky s nejnižší mírou nezaměstnanosti drží Plzeňský kraj s 3,8 procenta, o druhé místo se dělí Praha a Královéhradecký kraj s 3,9 procenta. Nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde nezaměstnanost činila 8,3 procenta. Nejnižší nezaměstnanost vykázaly v červenci okresy Rychnov nad Kněžnou (dvě procenta) a Praha-východ (2,1 procenta). Naopak nejvyšší je tradičně na Mostecku (11 procent) a Karvinsku (10,8 procenta). Osm regionů zaznamenalo v červenci meziměsíční pokles nezaměstnanosti, ve většině regionů (69) ale vzrostla.

Přestože uchazečů o zaměstnání přibývá, nabídka volných míst se rozrůstá. „Rekordní počty volných pracovních míst hlásí i regiony, ve kterých je nezaměstnanost v ČR nejvyšší. Tak například na Ústecku evidoval ÚP ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 - celkem 7609 a jejich počet tak dosáhl historického maxima. Na jihu Čech dokonce tamní zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR nejvíce volných pracovních míst od vzniku veřejných služeb zaměstnanosti v ČR - 9295,“ uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Čtěte dále:

Slováci hromadně odcházejí za prací. Češi zůstávají doma

V Česku od krize výrazně přibylo pracovníků z ciziny

Španělsku ubylo nezaměstnaných nejvíce za téměř 20 let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).