Menu Zavřít

Netanjahu prý chválil postoj Číny k Izraeli. EU se podle něj chová šíleně

19. 7. 2017
Autor: ČTK

Za šílené označil izraelský premiér Benjamin Netanjahu na jednání s premiéry zemí visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) v Budapešti chování Evropské unie vůči své zemi. Naopak Čína má k Izraeli „zvláštní vztah“ a o nic se „nestará“. Podle izraelského listu Haarec byla jeho slova ze setkání za zavřenými dveřmi nedopatřením přenášena do sluchátek čekajícím novinářům.

„Evropská unie je jediným sdružením zemí na světě, které dává vztahům s Izraelem, který vyrábí technologie, politické podmínky. Jediné. Nikdo to nedělá,“ řekl Netanjahu podle listu Haarec premiérům Česka Bohuslavovi Sobotkovi, Slovenska Robertovi Ficovi, Maďarska Viktorovi Orbánovi a polské premiérce Beatě Szydlové. „Je to šílené,“ dodal.

Podle izraelského listu měl Netanjahu na mysli podmínky týkající mírového procesu s Palestinci, které Evropská unie údajně klade pro uzavření asociační dohody s Izraelem.

Netanjahu podle listu Haarec upozornil na příklad Číny, se kterou má Izrael „zvláštní vztah“ a ona se o nic „nestará“. „Nestará se o politické záležitosti,“ uvedl. Stejné je to podle něj ve vztahu s Indií.


Německo odložilo podpis dohody o prodeji ponorek Izraeli. Na neurčito

 Ponorka třídy Dolphin


Premiérům zemí visegrádské čtyřky podle Haarecu v nedopatřením uniklém rozhovoru předseda izraelské vlády následně řekl, že by výsledkem dnešní schůzky mohlo být mimo jiné to, že by mohli tlumočit jeho stanovisko dalším členům unie.

„Evropská unie podkopává svou bezpečnost tím, že podkopává pozici Izraele. Evropa podkopává svůj pokrok tím, že podkopává svoje napojení na izraelské inovace bláznivou snahou klást podmínky (dohody),“ řekl také Netanjahu.

Izraelského premiéra podle listu následně přerušil předseda maďarské vlády Orbán, podle kterého je Evropa ještě zvláštnější, než si myslí. EU totiž podle něj klade podmínky i těm, kteří už jsou jejími členy, nejen nečlenským zemím. Orbán zjevně narážel na své spory s Bruselem kvůli řadě kontroverzních zákonů.

BRAND24

Evropa podle Netanjahua končí až v Izraeli. „Východně od Izraele už žádná Evropa není,“ řekl izraelský premiér. Jeho spolupracovníci následně odhalili, že se jeho vyjádření nedopatřením přenáší do sluchátek novinářů a přenos ukončili, napsal Haarec.

Přečtěte si také:

Izrael opět pošle OSN méně peněz, protože „nevěří v UNESCO“

Macron vyzval k obnovení mírových jednání Izraele a Palestiny

Izrael, země českému exportu zaslíbená. Vývoz táhnou automobilky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).