Menu Zavřít

Nepoužívejte produkty z ujgurských továren, vyzývají aktivisté světové značky

5. 8. 2020
Autor: Profimedia.cz

Ujgurská menšina čelí dlouhodobě útlaku ze strany čínských úřadů. Až milion z nich je nucen podstoupit v převýchovných táborech kurzy zaměřené na čínské tradice, zákony nebo kulturu. To ale není všechno – někteří z nich musí pracovat v továrnách, které následně dodávají komponenty velkým světovým firmám jako je Nike nebo Volkswagen. Ze strany lidskoprávních aktivistů se nyní dostávají pod tlak samotné společnosti, ty však zapojení Ujgurů do výrobního procesu odmítají.

Zpráva o využívání Ujgurů a dalších turkických menšin žijících na západě Číny byla uveřejněna australským think thankem Australian Strategic Policy Institute letos v březnu. Podle analýzy by komponenty vyrobené Ujgury během nucených prací měly končit až u 83 globálních značek, jako jsou například Nike, Apple, Volkswagen nebo Calvin Klein. Většina společností nařčení odmítá s tím, že své dodavatele prověřují, a proto není možné, aby produkty z ujgurských továren byly používány zrovna u nich.

Desítky aktivistických skupin z celého světa se spojilo pod iniciativou End Uyghur Forced Labour (Konec nucených prací Ujgurů). Jejich zástupci upozorňují, že porušování lidských práv a nucené práce byly zdokumentovány již ve vícero případech, a proto je potřeba odmítnout čínskou praxi. „Navzdory celosvětovému znepokojení nad zneužíváním [Ujgurů], úspěšné značky profitují na [čínském] vládním útlaku lidí v regionu Sin Ťiang. Značky pokračují ve využívání milionů tun bavlny a příze z Ujgurské oblasti,“ uvedli aktivisté v prohlášení.

S přístupem čínské vlády k muslimským menšinám nesouhlasí ani Washington. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa v nedávné době uvalila sankce na 11 čínských firem, které by měly být zapojeny do výrobního procesu, na němž se nuceně podílí i turkické menšiny. Čínské firmy v důsledku sankcí nemohou nakupovat a využívat americké technologie a zboží, ke kroku se Trumpova administrativa oficiálně rozhodla kvůli podezření ze porušování lidských práv. Čínští vládní představitelé obvinění odmítají a jednání americké vlády považují za porušení mezinárodních norem.

V případě rozhodnutí Washingtonu jde zřejmě i o součást vyostřování vztahů mezi oběma mocnostmi odehrávající se v posledních měsících. Zatím spory týkaly hlavně spolupráce s čínskou firmu Huawei na vybudování 5G internetové sítě. Spojené státy dlouhodobě své spojence po celém světě odrazují od používání technologií Huawei. V posledních týdnech oznámila Velká Británie i Francie, že Huawei k výstavbě 5G sítí nevyužije.

BRAND24

Podle zpráv z mnoha různých zdrojů čínské úřady
umístili do detenčních táborů mezi 1 až 1,8 milionů Ujgurů a zástupců dalších
muslimských menšin žijících na západě země. Čína své kroky odůvodňuje rizikem
opakování teroristických útoků ze dřívější doby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).