Menu Zavřít

Německým prezidentem byl jednoznačně zvolen Frank-Walter Steinmeier

12. 2. 2017
Autor: ČTK

Příštím německým prezidentem bude Frank-Walter Steinmeier, kterého dnes jasnou většinou zvolilo Spolkové shromáždění. V převážně reprezentativní funkci bývalý ministr zahraničí v březnu nahradí Joachima Gaucka, který se rozhodl nekandidovat do dalšího pětiletého období. Volbu jedenašedesátiletého sociálního demokrata uvítali němečtí, čeští i další světoví politici.

Steinmeier, za nímž stála velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), při dnešním hlasování získal 931 z 1239 platných odevzdaných hlasů, a potvrdil tak roli jasného favorita. Žádný z jeho čtyř protikandidátů nedostal více než 128 hlasů.

Exministr zahraničí, který by měl podle pozorovatelů pokračovat v umírněné politice končícího prezidenta Gaucka, po zvolení 12. prezidentem spolkové republiky své spoluobčany vyzval, aby i v dnešních bouřlivých dobách bojovali za uchování svobody a demokracie ve sjednocené Evropě.

Volbě Steinmeiera se dnes dostalo velmi pozitivních reakcí. Německá kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová je přesvědčena, že dlouholetý politik bude vynikajícím prezidentem Německa. Předseda bavorské CSU Horst Seehofer má zase za to, že si Steinmeier, který je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem Německa, v úřadu povede stejně dobře jako jeho předchůdce Gauck.


Nepřehlédněte:

Němečtí socialisté se v průzkumu těsně přiblížili konzervativcům Merkelové

Dvě třetiny Němců nechtějí Merkelovou za kancléřku


Český premiér Bohuslav Sobotka v reakci na Steinmeierovo zvolení vyzdvihl jeho postoje k evropské spolupráci i k česko-německým vztahům. Krok německých volitelů uvítal i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, podle něhož je Steinmeierovo zvolení zárukou rozumu a rozvážnosti. Podobně se vyjádřili i další čeští politici.

Hlasem rozumu bude Steinmeier také podle šéfky diplomacie Evropské unie Federiky Mogheriniové. Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Steinmeier svým dílem přispěje k rozvoji rusko-německých vztahů TASS.

BRAND24

Vzhledem k rozložení sil ve sboru volitelů bylo už dopředu jasné, že se Steinmeier stane příštím prezidentem. Spolkové shromáždění, které se schází jen k volbě prezidenta, bylo složeno ze 630 poslanců a stejného počtu zástupců spolkových zemí. Žádná ze stran neměla ve sboru 1260 volitelů většinu. Strany CDU/CSU měly 539 zástupců, sociální demokraté 384, Zelení 147, Levice 95, svobodní demokraté 36 a Alternativa pro Německo 35. Zbylí volitelé připadli na menší strany.

Čtěte dále:

Průzkum: Většina Evropanů chce silné lídry, kteří přinesou změnu

Vůdkyně francouzské Národní Fronty Marine Le Penová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).