Menu Zavřít

Němečkova poradce bude vyšetřovat policie, podezírá ho z trestného činu

29. 12. 2016
Autor: ČTK

Problém poradce bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, Michala Sochora, o němž týdeník Euro před časem informoval, směřuje do dalšího dějství. Sochorovy aktivity na ministerstvu už prověřuje šéf celé státní služby Josef Postránecký a je velmi pravděpodobné, že Sochor ve státní správě skončí.

K Postráneckému před časem doputovaly hned dva dopisy upozorňující na Sochorovo údajně závažné chování, mimo jiné užívání alkoholu v pracovní době. Interní vyšetřování ministerstva zdravotnictví sice žádné pochybení na jeho straně neshledalo, Sochorovy obtíže tím přesto neskončily. Naopak.

Vše eskalovalo letos v létě, když policie načapala státního úředníka při rychlé jízdě a ještě k tomu opilého za volantem. „Mohu potvrdit, že 30. srpna kontrolovala policejní hlídka v obci Jeneč vozidlo, jehož řidič porušil nejvyšší povolenou rychlost,“ uvedla mluvčí středočeské policie Jana Dětská. Orientační zkouška ukázala, že řidič pil alkohol, což se potvrdilo i v laboratoři. Přestože vyšetření krve prokázalo, že měl Sochor v krvi přes jedno promile (což je trestný čin), policisté věc překvapivě předali k přestupkovému řízení.

Když se o předání kauzy k přestupkovému řízení dozvěděl vedoucí územního odboru policie Praha-Západ, situace se rázem změnila. „Sypeme si popel na hlavu, stala se chyba. Vedoucí se za policisty strašně omlouvá. Ze správního to bude staženo a budou zahájeny úkony v trestním řízení,“ sdělila nové informace mluvčí Marcela Pučelíková. Podle ní si už Sochorovu kauzu vyžádal státní zástupce Ondřej Šmelhaus. „Je to čerstvá věc, spis ke mně teprve putuje,“ potvrdil Šmelhaus. Podle něj je nepochybné, že vyšetřování Sochorova řidičského expozé bude směřovat ke spáchání trestného činu. V takovém případě Sochor na ministerstvu skončí.

„Pokud bude jednání kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, pak se jedná o úmyslný trestný čin,“ uvedl k tomu Postránecký. Pak se jedná o jeden z důvodů pro rozhodnutí o zproštění výkonu služby, státní zaměstnanec je povinen služebnímu orgánu oznámit, že je proti němu zahájeno trestní stíhání a v jaké věci. „Oznamovací povinnost vůči služebnímu orgánu mají i orgány činné v trestním řízení. V případě, že by byl státní zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin, skončí jeho služební poměr ze zákona dnem nabytí právní moci rozsudku,“ uzavřel Postránecký.


Přečtěte si: Alkohol či docházka. Průšvihy Němečkova poradce řeší šéf státní správy

Někdejší televizní reportér Michal Sochor

Michal Sochor (Foto: Mladá fronta)


Dva zmiňované dopisy, které Postránecký prověřuje, upozorňovaly na Sochorovo nestandardní chování na ministerstvu. V dopisech bylo zmíněno mimo jiné na zaměstnávání blízkých osob, ale i další záležitostí, jež mají poškozovat resort, například zaštiťování jméně premiéra při instalaci spřízněného člověka na post náměstka pražské nemocnice Na Homolce. V dalším dopise pak mimo jiné stojí, že Sochor získal tabulkové služební místo, na které nemá kvůli svému vzdělání nárok. „Svého zvláštního postavení zneužívá, a postavil se do pozice člověka, pro kterého neplatí žádná pravidla,“ stojí v listu. V dopise se dále píše o již zmíněném dohazování práce, o špatné docházce i Sochorově údajném sklonu k alkoholu.

BRAND24

Vše vyšlo najevo po Sochorově řidičském incidentu. Když se šéf státní správy Postránecký dal do vyšetřování a začaly se na ministerstvu zdravotnictví dít podivuhodné věci. Zčistajasna zkolaboval systém elektronické evidence docházky. „V případě údajných neomluvených absencí bylo požadováno zaslání výpisů z elektronické evidence vstupů tohoto státního zaměstnance. Dle sdělení státního tajemníka ministerstva zdravotnictví nemohly být uvedené údaje poskytnuty z důvodu výpadku elektronického systému,“ uvedl například Postránecký. Do rukou se tak Postráneckému dostala pouze „papírová“ evidence Sochorovy docházky a v ní žádné neomluvené absence nejsou.

Pokud policie se Sochorem zahájí trestní řízení, a to je víc, než pravděpodobné, na základě služebního zákona bude muset kontroverzní poradce ve službách ministerstva nejspíš skončit. Michal Sochor se už dříve k otázkám týdeníku Euro nevyjádřil.

Čtěte dále:

Zeman odvolal Němečka a Dienstbiera k 30. listopadu

Ludvík se zbaví dvou náměstkyň. Chce efektivnější ministerstvo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).