Menu Zavřít

Německo bude tlačit na prodloužení protiruských sankcí, slíbila Porošenkovi Merkelová

1. 11. 2018
Autor: čtk

Německo bude usilovat o prodloužení sankcí Evropské unie proti Rusku, protože nedošlo k pokroku při uskutečňování minských dohod o urovnání konfliktu mezi prozápadní ukrajinskou vládou a proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny. V Kyjevu to dnes uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Ukrajinský prezident Petro Porošeko na společné tiskové konferenci s Merkelovou v narážce na dnešní vyhlášení protiukrajinských sankcí ruskou vládou vzkázal do Moskvy, že by neměla „řinčet zbraněmi“, ale „prostě odejít z Ukrajiny“ a „stáhnout své vojáky a zbraně“ z Donbasu. Zařazení Ukrajinců na ruskou „černou listinu“ přirovnal Porošenko k udělení státního vyznamenání a dodal, že se „hrozně urazili“ všichni, kdo se na seznam nedostali.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva dlouhodobě popírá. Konflikt si od jara 2014 vyžádal více než 10 tisíc mrtvých. Po uzavření minských dohod se intenzita bojů snížila, ale přestřelky pravidelně propukají, bez ohledu na stále znovu uzavíraná a porušovaná příměří.

Šéfka německé vlády rovněž kritizovala jako porušení minských dohod volby, které se separatisté chystají 11. listopadu uspořádat v neuznávaných „lidových republikách“ v Doněcku a Luhansku. Naopak pochválila ukrajinské poslance, že schválili prodloužení „zvláštního postavení“ té části Donbasu, kterou ovládají separatisté. „Je důležité, že Ukrajina plní své závazky, i když je to složité,“ prohlásila Merkelová podle listu Ukrajinska pravda.


Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

 Putinův muž Sergej Aksjonov


Moskva tvrdí, že volby v „lidových republikách“ jsou nezbytné vzhledem k potřebě zvolit nového vůdce separatistů po atentátu na Alexandra Zacharčenka a že toto hlasování neodporuje minským dohodám.

Porošenko prohlásil, že volby u separatistů budou neplatné a že je svět nikdy neuzná.

BRAND24

Evropská unie vyhlásila sankce proti Rusku po ruské anexi ukrajinského Krymu v březnu 2014. EU sankce pravidelně obnovuje, jejich nynější termín vyprší v lednu.

Dále čtěte:

Čeští politici znovu navštívili anektovaný Krym. Kyjev důrazně protestuje

Putin prý Trumpovi navrhl referendum o Donbasu. Prezident USA si to údajně rozmyslí

Hrozba pro Rusko. Nové sankce by významně ohrozily ekonomiku země, tvrdí analýza

Ruské pokusy o anexi Krymu neuznáváme, ujistil Bílý dům

Ukrajina chce koupit americké systémy protivzdušné obrany. Jeden vyjde na 16,5 miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).