Menu Zavřít

Německem zmítá spor o „přehřátou“ jadernou elektrárnu

31. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zelení politici v bavorském parlamentu kritizovali společnost RWE kvůli tomu, že reaktory v elektrárně Gundremmingen v posledním roce a půl šestkrát překročily maximální povolený výkon a došlo k přehřátí bloků. Společnost to odmítá s tím, že šlo o technickou chybu při zobrazování výkonu.

Jaderná elektrárna Gundremmingen vykazuje podle bavorských Zelených příliš vysoký výkon a dochází pak k přehřívání reaktoru.

„Za poslední rok a půl se výkon elektrárny opakovaně dramaticky zvýšil a oba reaktory se přehřívaly,“ řekl v bavorském parlamentu Martin Stümpfig, energetický expert bavorských Zelených. „Nehledě na to, co se děje s bezpečností reaktoru, jsou tyto události jasným porušením jaderných licencí,“ zdůraznil.

Politici chtějí nejen vysvětlení od provozovatele RWE, ale také od bavorského ministerstva životního prostředí, které má na jaderné elektrárny dohlížet. Stümpfig tvrdí, že se jedná o zřejmé selhání jaderného dohledu.


Jak vypadá odklon od jádra v Německu: Konec jádra: Němci musí stavět záložní plynové elektrárny

Paroplynová elektrárna v bavorském Irschingu


Největší bavorská jaderná elektrárna i ministerstvo obvinění odmítají. „Oba reaktory byly provozovány v posledních měsících podle požadavků jaderné licence,“ uvedl v Süddeutsche Zeitung mluvčí elektrárny.

Maximální povolený výkon jednoho reaktoru byl licencí povolen na 3840 megawattů a provoz je pravidelně sledován bavorským ministerstvem životního prostředí. „Nemáme k dipozici důkazy, že by byl výkon překročen,“ řekl mluvčí ministerstva.

Kde leží JE Gundremmingen:

Gundremmingen je nyní v Německu největší jadernou elektrárnou a jedinou, která má v provozu dva reaktory. Každý z nich má výkon 1344 MW (blok B a C). Za rok elektrárna vyrobila 19,4 miliard kilowatthodin, tedy každou čtvrtou spotřebovanou v Bavorsku.

Německé jaderné elektrárny v provozu
Název Provozovatel V provozu Plánované ukončení
Isar/Ohu 2 PreussenElektra 1988 2022
Brokdorf PreussenElektra 1986 2021
Philippsburg 2 EnBW 1985 2019
Grohnde PreussenElektra 1985 2021
Emsland RWE 1988 2022
Neckarwestheim 2 EnBW 1989 2022
Gundremmingen C RWE 1985 2021
Gundremmingen B RWE 1984 2017

Zdroj:de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Kernreaktoren_in_Deutschland

Reaktory patří k nejstarším v Německu, jsou v provozu 33 let. Spuštěny byly v roce 1984 a 1985. Kritici tvrdí, že by už nyní neměly vyrábět elektřinu. Blok B má být odstaven ke konci tohoto roku. RWE vlastní 75 procent elektrárny, zbývající čtvrtina patří PreussenElektra.

Stümpfig prohlásil, že výkon elektrárny byl od začátku roku 2016 překročen v šesti případech. Prvně k tomu došlo 30. ledna 2016, naposledy 23. dubna 2017.

Čistý výkon nemá přesáhnout hranici 1284 MW u každého z bloků, tvrdí zelený politik. Ze záznamů RWE vyplývá, že například 23. dubna 2017 elektrárna dodávala do sítě z reaktoru B až 1535 MW mezi 11. až 12. hodinou. „Nejde o maličkosti. Je to až o 20 procent více, než je schválený výkon,“ zlobí se bavorský politik.

Mluvčí elektrárny ale vysvětlil, že se jedná o chybu ve výpočtu výkonu, který nebyl správně zobrazován. Pracuje se podle něj na aktualizaci výpočtu, aby odpovídal reálnému výkonu reaktorů.

BRAND24

Zeleným se ale vysvětlení nelíbí. Podle nich šlo o data, která RWE poskytovala energetické burze v Lipsku. Podle Stümpfiga pouze jaderná elektrárna Gundremmingen posílá do světa falešné zprávy o své činnosti a došlo k úmyslnému přehřátí reaktoru.

Dále čtěte:

Rakousko couvá ze „zelené utopie“, jádro už je zase dobré

Rakouský aktivista: Jaderný odpad si zahrabejte u Prahy, když je tak bezpečný

Nostalgie po atomu: německé jádro bylo nejlepší, říká šéf odstavené elektrárny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).