Menu Zavřít

Německé strany si přilepší. Dotace od státu se zvýší na téměř 5 miliard

15. 6. 2018
Autor: čtk

Přes tvrdý odpor opozice dnes poslanci německé vládní konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) prosadili zvýšení finančních dotací pro politické strany. Maximální příspěvek pro všechny strany ze státní kasy se díky tomu zvýší ze 165 milionů eur (4,2 miliardy korun) na 190 milionů eur (4,9 miliardy korun) ročně.

Strany vládní koalice požadavek na lepší financování zdůvodňovaly mimo jiné tím, že mají v posledních letech vyšší výdaje například na svou prezentaci na internetu nebo sociálních sítích. Opozice dnes takovou argumentaci zcela odmítla, když poukázala na to, že moderní technologie naopak umožňují snáze oslovit mnohem více lidí.

Kritici také vyjádřili přesvědčení, že za úsilím vládních stran stála především neutěšená finanční situace sociálních demokratů, kteří v loňských parlamentních volbách dosáhli nejhoršího výsledku od druhé světové války, když získali 20,5 procenta hlasů, v důsledku čehož jim nečekaně klesly i příspěvky ze státní kasy.

V neposlední řadě opozice kritizovala načasování hlasování, o němž podle magazínu Der Spiegel i členové vládních stran připouštěli, že bylo zvoleno tak, aby na něj voliči díky začínajícímu mistrovství světa ve fotbale co nejdříve zapomněli.

BRAND24

Finance od státu dostávají politické strany ve spolkové republice na základě výsledků v celoněmeckých i zemských volbách. Za loňský rok na nich CDU a CSU dohromady obdržely 60,1 milionu eur, SPD 49,2 milionu, Zelení 15,8 milionu, Levice 12,2 milionu, FDP 11,7 milionu a AfD 7,5 milionu. Státní příspěvky většinou tvoří kolem třetiny všech stranických příjmů. Další pocházejí z příspěvků členů a darů.

Dále čtěte:

EU potřebuje společný azylový systém i úřad, míní Merkelová

Proud migrantů slábne, zisky rostou. Z ubytování uprchlíků je zlatý byznys

Ordnung platí i pro migranty. V Německu je rekordně nízká kriminalita

Integrace i pomoc v zemích původu. Němce loni stála migrace 21 miliard eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).