Menu Zavřít

Německá nerovnost: bývalá NDR je i po 26 letech chudší než západ

19. 9. 2016
Autor: ČTK

Někdejší komunistické Německé demokratické republice (NDR) se stále nedaří dohnat úroveň bývalého Západního Německa. Počátkem října uplyne od sjednocení země 26 let. Významné rozdíly v hospodářské výkonnosti, zaměstnanosti v jednotlivých částech státu však podle deníku Sächsische Zeitung stále přetrvávají.

Hrubý domácí produkt v nových spolkových zemích dosahuje 72,5 procenta západoněmecké úrovně. Kvůli tomu se bývalá NDR potýká s nižšími platy, které dosahují 81 procent západoněmeckého průměru, s vyšší nezaměstnaností a spolkové země mají menší daňové příjmy.

Připravovaná vládní zpráva ukazuje, že domácnosti na východě jsou chudší než ty západní. Zatímco celková hodnota movitého i nemovitého majetku průměrné domácnosti ve starých spolkových zemích činí 140 tisíc eur (3,8 milionu Kč), na území bývalé NDR to je 61 tisíc eur (1,6 milionu Kč).

Podle ekonomů mají nové spolkové země problém především se strukturou svého hospodářství, protože na území někdejší NDR nesídlí žádné velké průmyslové podniky. Problematická je i nízká hustota zalidnění ve srovnání se západem, kterou ještě zvýraznila masová emigrace do starých spolkových zemí v 90. letech.

BRAND24

Přečtěte si, jak je na tom bývalá NDR dnes:

Východoněmecké safari

 Karneval plyšáků v Magdeburku. (Zdroj: Profimedia.cz)

O východním Německu čtěte více:

Keine Willkommenskultur, ani tady, ani doma

Cesta do východního Německa, mnoho let poté


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).