Menu Zavřít

Němci zastavili stíhání satirika, který zesměšňoval Erdogana

4. 10. 2016
Autor: ČTK

Německá prokuratura zastavila trestní stíhání satirika Jana Böhmermanna kvůli posměšné básni o tureckém prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi. Nejvyšší turecký představitel požadoval umělcovo potrestání. Úřad státního návladního v Mohuči dnes ale podle agentury DPA v souvislosti s tímto případem oznámil, že satirikovu "trestnou činnost nelze s potřebnou jistotou prokázat".

Böhmermann na konci března ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta Erdogana jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno. Německý komik básní reagoval mimo jiné na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku.

Souhlas k jeho trestnímu stíhání dala německá vláda, která tak vyhověla turecké žádosti. Na kancléřku Angelu Merkelovou se následně kvůli tomu snesla vlna kritiky. Kabinet ale argumentoval tím, že v právním státu má o porušení zákona rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda.

Prokuratura stíhání zahájila na základě Erdoganova trestního oznámení a kvůli podezření, že se Böhmermann dopustil urážky zahraniční hlavy státu. Z tohoto důvodu také kabinet Merkelové dal souhlas k vyšetřování. Zároveň chce předložit novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu ze zákona zmizel.

BRAND24

Mohučský úřad státního návladního nicméně trestní stíhání dnes zastavil. Ve zdůvodnění svého rozhodnutí uvedl, že není zcela jisté, zda Böhmermann Erdogana úmyslně urazil. Otázkou podle něj také je, jestli se vůbec o urážku jednalo.

Dnešní rozhodnutí prokuratury ale ještě neznamená konec justiční dohry satirické básně. Böhmermannův umělecký počin totiž ještě bude předmětem občanskoprávního řízení, které začne 2. listopadu před zemským soudem v Hamburku. Erdogan se domáhá, aby celý text posměšného dílka byl zakázán. Hamburský soud v květnu předběžným opatřením prozatím satirikovi zakázal veřejně opakovat velké části básně.


Čtěte dále:

Turkům se neuleví. Erdogan prodloužil výjimečný stav až do ledna

V Turecku skončilo kvůli puči přes 12 tisíc policistů

Washington: Důkazy o Gülenově vině Turci nepředložili


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).