Menu Zavřít

Největší komunální bankrot v dějinách USA. Portoriko je v platební neschopnosti

3. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Portoriko vyhlásilo platební neschopnost a podalo k soudu žádost o bankrotovou ochranu před věřiteli. Oznámil to dnes guvernér státu volně přidruženého k USA Ricardo Rossello. Odstartoval tím největší bankrotové řízení v historii amerických samospráv. Portoriko ve formě komunálních dluhopisů dluží věřitelům zhruba 70 miliard dolarů (1,7 bilionu korun).

Portoriko vyhlásilo bankrot po krachu jednání s věřiteli a poté, co několik velkých věřitelů na stát podalo v úterý žalobu kvůli nesplácení závazků. Bankrotové řízení Portorika se bude řídit zvláštním zákonem, který loni přijal Kongres USA a který upravuje restrukturalizaci veřejného dluhu tohoto státu pod dohledem amerického federálního soudu. Portoriko vzhledem ke svému zvláštnímu postavení v rámci USA nemůže vyhlásit obvyklou formu bankrotu.

Bankrot pod dohledem soudu Portoriku umožní splácet své dluhy s výraznými srážkami bez dohody s věřiteli. Tento postup by ale mohl odradit investory a prodloužit období, kdy ostrov nebude mít přístup na trhy dluhopisů, upozornila agentura Reuters.

„Hodláme chránit své lidi,“ řekl Rossello novinářům. Poukázal přitom na to, že jedna ze žalob si nárokovala pro věřitele veškeré příjmy portorického ministerstva financí. Dodal ale, že jednání o restrukturalizaci dluhu, s níž by věřitelé souhlasili, vyhlášením bankrotu skončit nemusí a že tento krok může naopak znamenat jejich urychlení.

V březnu portorický vládní výbor pro dohled nad veřejnými financemi schválil Rossellův fiskální plán, podle něhož by ostrov splácel ročně na dluzích jen 800 milionů dolarů, tedy méně než čtvrtinu nynější sumy. Tato představa investory frustrovala a jednání o dohodnuté restrukturalizaci dluhu se od té doby zadrhla.

Dosud největší komunální bankrot v USA vyhlásilo město Detroit. To mělo v roce 2013, kdy se uchýlilo pod soudní ochranu před věřiteli, dluh 9,3 miliardy USD.

Portoriko vedle vysoké zadluženosti trápí chudoba, jejíž míra dosahuje 45 procent. Míra nezaměstnanosti je na ostrově dvakrát vyšší, než je celoamerický průměr, a počet obyvatel území klesá.

BRAND24

Ani Turecko na tom fiančně není dobře. Čtěte dále:

Erdogan míří k bankrotu

Úchylka. Erdogana lze považovat za autoritářskou úchylku stejně jako za symptom nemocné demokracie na celém světě.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).