Menu Zavřít

Největší daňová reforma od získání nezávislosti. Indie sjednocuje sazby

3. 7. 2017
Autor: čtk

Indie zahájila největší daňovou reformu od roku 1947, kdy země získala nezávislost. Trh čítající 1,3 miliardy lidí, tak bude poprvé jednotně zdaňovat zboží a služby.

Na dani ze zboží a služeb (GST) pracovaly různé vlády více než deset let, povedlo se ji však prosadit až současnému premiérovi Nárendrovi Módímu, uvedl server CNN. Daň nahradí více než tucet tarifů, cel a poplatků. Ve všech 29 indických svazových státech bude platit pět daňových sazeb, od nuly pro většinu zemědělské a potravinářské produkce po 28 procent za zboží jako klenoty a velké elektronické přístroje.

Odborníci oslovení CNN hodnotí tento krok vesměs pozitivně. Předpokládají, že ekonomice, která vytváří hrubý domácí produkt (HDP) ve výši dvou bilionů dolarů (46 bilionů korun), přinese rozvoj obchodu mezi jednotlivým státy i zvýšení domácí poptávky.

GST pomůže hospodářskému růstu

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by se díky GST mohl hospodářský růst Indie vyhoupnout opět nad osm procent z 6,1 procenta v uplynulém čtvrtletí a podle společnosti Oxford Economics může k ročnímu růstu HDP přispět 0,6 procenta během příštích 15 let.

BRAND24

O dlouhodobém přínosu GST nikdo nepochybuje, nicméně první fáze může být chaotická. Několik opozičních stran argumentuje tím, že vláda zemi nedala dost času, aby se na změny připravila, a to ani daňovým poplatníkům, ani sobě.

Čtěte dále:

Indie zakázala divoké porážky krav. Armani a spol. se bojí o dodávky kožených bot

Kondom je komplex indického muže. Durex to hodlá změnit

Tesla míří do Indie. Musk jedná s vládou o výjimce na dovoz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).