Menu Zavřít

Nejstarší banka světa může vyměnit dluh za akcie. Získat chce miliardu eur

28. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Italský úřad pro regulaci finančního trhu Consob povolil italské bance Monte dei Paschi di Siena vyměnit dluh za akcie. Výměna dluhu je důležitým bodem plánovaného posílení kapitálu, které má udržet banku při životě poté, co se v červencových zátěžových testech ukázalo, že patří mezi nejzranitelnější v Evropě. Monte dei Paschi di Siena je třetí největší bankou v Itálii a nejstarší na světě.

Výměna bude zahájena dnes a skončí v pátek. Nabídka výměny je zaměřena na dluhopisy o hodnotě 4,3 miliardy eur (116,3 miliardy Kč). Banka odhaduje, že by se jí mohlo podařit získat až jednu miliardu eur, což by snížilo plánovanou emisi nových akcií, která doposud nepřilákala příliš zájemců.

Akcionáři banky minulý týden schválili plán vydání nových akcií v hodnotě pěti miliard eur. Banka potřebuje nový kapitál, aby se mohla vypořádat s vysokým objemem špatných úvěrů a zůstala solventní.

CONTENT24


Přečtěte si, kolik vydělávají centrální bankéři:

Kolik vydělávají centrální bankéři? Šéfka Fedu mezi nejchudšími


Analytici se však obávají, že se plán nepodaří splnit kvůli referendu o reformě ústavy, které se uskuteční 4. prosince a mohlo by způsobit rezignaci italské vlády a vyvolat politickou nestabilitu. Krach rekapitalizace by pak mohl mít dominový efekt na italský bankovní sektor, kde nový kapitál kvůli svému přežití potřebuje sedm dalších bank, upozornila agentura Reuters.

Přečtěte si o pravidlech, která Evropská komise zamýšlí pro bankovní sektor:

Evropská komise chce doplnit pravidla pro bankovní sektor

 Euro (ilustrační foto)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).