Menu Zavřít

Nejdůvěryhodnějším politikem zůstává Babiš, Okamura posiluje

8. 3. 2017
Autor: čtk

Z představitelů politických stran Češi i nadále nejvíc věří šéfovi hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi. Za druhého nejdůvěryhodnějšího politika lidé považují Tomia Okamuru. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) tak těsně překonal třetího premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Vyplývá to z únorového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Andreji Babišovi důvěřuje 46 procent respondentů, tedy o tři procentní body méně než v říjnu. Naopak nedůvěru k Babišovi cítí 48 procent lidí. Podle CVVM je předseda hnutí ANO jedním z mála sledovaných představitelů politických stran, u kterých nedůvěra významně nepřevažuje.

V porovnání s loňským podzimem výrazně posílila důvěra veřejnosti k předsedovi SPD Okamurovi. Letos v únoru ho za důvěryhodného označilo 35 procent respondentů, zatímco v září 2016 zaznamenal výsledek o šest procentních bodů nižší. Naopak za nedůvěryhodného Okamuru v únoru považovalo 53 procent lidí.


Nejdůvěryhodnější i nejpopulárnější. Babiš ovládá žebříčky:

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický


Těsně za Okamurou se na žebříčku umístil Sobotka. Věří mu 34 procent lidí, tedy stejně jako na podzim. Opačný postoj zaujalo 57 procent účastníků průzkumu.

Třicetiprocentní hranici důvěry překročil už jen ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterému důvěřuje 31 procent lidí. Páté Zuzaně Roithové věří přesně 30 procent respondentů.

V pořadí podle nedůvěry vede tabulku se 79 procenty záporných odpovědí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Více než polovina dotázaných vyjadřuje nedůvěru také k premiérovi Sobotkovi, ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), Tomiu Okamurovi, předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi a šéfovi české diplomacie Zaorálkovi.

BRAND24

Důvěra vybraným stranickým představitelům (v %)
Andrej Babiš 46
Tomio Okamura 35
Bohuslav Sobotka 34
Lubomír Zaorálek 31
Zuzana Roithová 30
Pavel Bělobrádek 29
Vojtěch Filip 20
Petr Fiala 18
Miroslav Kalousek 13

Zdroj: CVVM

Dále čtěte:

Důvěra v prezidenta v lednu klesla, vláda si podle průzkumu polepšila

Průzkum: ANO dále zůstává jasným favoritem voleb před ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).