Menu Zavřít

Nejaderný test jaderné pumy: USA testovaly novou verzi bomby

15. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy pracují na modernizaci své letité jaderné bomby a experti Sandijských státních laboratoří v Novém Mexiku oznámili, že úspěšně provedli první ze série nejaderných testů zdokonalené verze této zbraně. Informovala o tom dnes agentura AP.

Práce na bombě B61-12 běží už léta a vládní činitelé citovaní agenturou uvádějí, že nejnovější zkoušky s odpovídajícími maketami sehrají zásadní úlohu v úsilí o modernizaci zbraně.

V březnu provedl první test víceúčelový stíhací letoun F-16 z letecké základny Nellis, který shodil inertní verzi bomby v Nevadské poušti. Cílem bylo prověřit nejaderné funkce a také schopnost letounu s touto zbraní létat.


Přečtěte si o nedávném použití nejsilnější nejaderné bomby světa:

USA shodily v Afghánistánu "matku všech bomb". Nejničivější nejadernou bombu

Nejsilnější nejaderná bomba GBU-43


„Je skvělé vidět, že všechny věci jdou dohromady: konstrukce zbraně, příprava testu, letoun, dosah a lidé, díky nimž to fungovalo,“ ocenila v prohlášení úspěšný test ředitelka Sandijského centra zdrojů Anna Schauerová.

Další letové testy budou podle plánu pokračovat příští tři roky. Podle představitelů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost by výroba první B61-12 měla být dokončena v roce 2020. Zbraň v jaderném arzenálu Spojených států nahradí čtyři starší verze.

BRAND24


Přečtěte si, kolik jaderných bomb by mohla vyrobit KLDR:

Kolik atomových bomb může vyrobit KLDR? 7 otázek a odpovědí o severokorejské hrozbě

 jaderný výbuch (ilustrační foto)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).