Menu Zavřít

Nehodlám ve sporu s kancléřkou ustoupit, konstatoval Seehofer

23. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Den před konáním minisummitu v Bruselu, na kterém chce německá kancléřka Angela Merkelová s představiteli některých zemí EU hledat společné řešení migrační otázky, zopakoval německý ministr vnitra Horst Seehofer, že nehodlá ve sporu s kancléřkou ustoupit. V rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung zopakoval, že pokud řádný summit prezidentů a premiérů EU nepřinese účinné řešení, začne migranty, kteří se již registrovali v jiné členské zemi, odmítat na německé hranici navzdory vůli kancléřky.

„Pokud summit EU nepřinese žádné účinné řešení, budou migranti, kteří se už registrovali v jiné zemi EU, odmítáni,“ uvedl Seehofer, který je ministrem vnitra a zároveň předsedou Křesťanskosociální unie (CSU), jedné ze stran německé vládní koalice. Tento krok přitom podle něj rozhodně nebude jen symbolický. „Jde o to, abychom mohli odmítat (migranty na hranici) efektivně,“ řekl Seehofer s tím, že toho lze dosáhnout jedině pomocí dočasných kontrol na hraničních přechodech.

Za „krajně neobvyklé“ označil Seehofer upozornění, kterého se mu tento týden dostalo z Berlína, že podle německé ústavy musí ministři respektovat politické mantinely dané předsedou vlády. „To si nenecháme líbit,“ řekl Seehofer. Neuposlechnutí vůle kancléřky by přitom mohlo podle pozorovatelů vést až k pádu vlády.

Merkelová se postavila proti Seehoferovu plánu odmítat na hranicích migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi, a snaží se najít evropské řešení migrační otázky. Příležitost k tomu bude mít už v neděli na minisummitu v Bruselu, kterého se ale nezúčastní všechny země. Že se nezúčastní, se ve čtvrtek rozhodly státy visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko). Na nalezení evropského řešení dal Seehofer Merkelové čas do počátku července, i když později popřel, že by šlo o ultimátum.


Proud migrantů slábne, zisky rostou. Z ubytování uprchlíků je zlatý byznys

Jedna z ubytoven firmy European Homecare, ilustrační foto.


Na Seehofera se kvůli sporu snáší kritika nejen z opozičních lavic, ale i od dalšího koaličního partnera - sociální demokracie, která se postavila na stranu kancléřky. Předsedkyně SPD Andrea Nahlesová dnes ministra vnitra označila za „nebezpečí pro Evropu“. Podle vicekancléře Olafa Scholze (SPD) Seehofer škodí vlastní zemi.

BRAND24

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes pohrozil, že jeho země zavede kontroly na hranici s Itálií, pokud Německo zavede kontroly na hranici s Rakouskem. Už v pátek také český premiér Andrej Babiš varoval, že v případě zavedení hraničních kontrol ze strany Německa ke stejnému kroku přistoupí i Česko.

Přečtěte si také:

Migranti zachycení na moři se vrátí do Afriky, má říct summit EU

Merkelová odmítá jednostranné kroky v migraci, chce dál jednat se zbytkem EU

Kvóty nepřispěly ke smíru v Evropě, míní Merkelová. Budoucnost vidí ve flexibilní solidaritě

Kontroly na německo-rakouských hranicích vyhnaly pašeráky migrantů do Česka

Na Sorose útočí politici i v Rakousku. Kancléř Kurz se miliardáře zastal

Ordnung platí i pro migranty. V Německu je rekordně nízká kriminalita

Integrace i pomoc v zemích původu. Němce loni stála migrace 21 miliard eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).