Menu Zavřít

Nečasová se odvolala v kauze úniku informací z BIS

3. 3. 2017
Autor: ČTK

Někdejší šéfka kabinetu Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová) se odvolala proti rozsudku v kauze úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). Uvedla to dnes ČT24 s odvoláním na mluvčí pražského městského soudu Markétu Puci.

Soud Nečasovou v lednu odsoudil nepravomocně k podmíněnému trestu 1,5 roku, Nečasová s podmínkou nesouhlasí. V případu se už dříve odvolal i dozorující státní zástupce a nepravomocně odsouzení lobbista Ivo Rittig a jeho právník David Michal. Věcí se tak bude zabývat nadřízený pražský vrchní soud.

Rittig a Michal od soudu v lednu odešli s devítiměsíční podmínkou. Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru pak soud obžaloby zcela zprostil. Státní zástupce Rostislav Bajger, který se v případu odvolal, požaduje pro tři odsouzené vyšší trest, u Jindry chce nové rozhodnutí. Obžaloba původně pro Nečasovou požadovala tříletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti, pro trojici mužů chtěla podmínku v délce 1,5 roku a také peněžité tresty.


Přečtěte si, co dnes dělá bývalý premiér:

Přičinlivý Nečas na byznys ani politiku nezanevřel

Nová role Petra Nečase: expremiér radí Sehnalově ODA

Nečas chce s Číňany obnovit Hedvábnou stezku


Případ se týká tajných informací od BIS, ke kterým má nejbližší přístup standardně premiér. Soud uložit tresty za to, že lobbista prostřednictvím právníka údajně vyzvěděl od Nečasové obsah utajované zprávy BIS, která se týkala Rittigova vlivu v resortu zemědělství. Obžalovaní to popírají.

Podle písemného odůvodnění rozsudku si Nečasová ve funkci „důvěrně“ psala s Rittigem a „čile“ korespondovala také s jeho právníkem Michalem, mimo jiné o reorganizaci policie. Nečasová u soudu vysvětlovala účel schůzky pověřením od svého současného manžela Nečase, aby zkontaktovala lidi z okolí ministra zemědělství a tlumočila jim premiérovu nelibost nad děním v resortu. Tomu však soudce neuvěřil.

BRAND24

Únik informací je jen jednou z kauz, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Před soudem se Nečasová ocitla i kvůli zneužití Vojenského zpravodajství a krácení daně za nepřiznané dary.

Z jiné kauzy. Podívejte se, co všechno obsahuje obžaloba Petra Nečase:

Obžaloba Nečase: přehršle odposlechů, kabelek, oblečení a šperků

Petr Nečas a Jana Nečasová (dříve Nagyová)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).