Menu Zavřít

Návrh komunistů uspěl. Zákaz dodávek íránské jaderné elektrárně je překonaný

19. 4. 2018
Autor: čtk

Sněmovna dnes v prvním čtení i přes kritiku pravice podpořila návrh poslanců KSČM na zrušení zákona o zákazu dodávek do íránské jaderné elektrárny Búšehr. Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a který podporovaly i další strany.

Pravice komunistickou předlohu kritizovala a poukazovala hlavně na bezpečnostní aspekty, komunisté naopak argumentovali tím, že zákon je překonaný a poškozuje zájmy českých firem. Předlohou se nyní má zabývat šest sněmovních výborů.

Vláda jako celek měla k aktuálnímu návrhu neutrální stanovisko, negativní stanovisko mělo ministerstvo obrany. Zrušení zákazu naopak podporuje Svaz průmyslu a dopravy ČR, loni se za zrušení zákazu vyslovila i Hospodářská komora ČR. S návrhem zrušit zákon z roku 2000 přišla KSČM již v roce 2009 a předložila ho i v minulém volebním období. Se stejným návrhem přišla i bývalá koaliční vláda, Sněmovna ho ale neschválila.

Pro zamítnutí dnes hlasovali hlavně poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, připojilo se k nim i pět poslanců ANO a čtyři poslanci Pirátů.

 Iránská elektrárna v Búšéhru

Íránská elektrárna v Búšehru

Předseda skupiny přátel ČR - Izrael poslanec ANO Miloslav Janulík řekl, že o návrhu hovořil tento týden s izraelským velvyslancem v Praze Danielem Meronem. Meronovo stanovisko podle něj bylo velmi negativní a Izrael má ke zrušení zákazu zásadní výhrady.

Pravice kritizovala mimo jiné neutrální stanovisko, které k návrhu KSČM zaujala vláda. „Neutrální stanovisko je alibismus,“ řekl Stanjura. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) říká vláda tímto stanoviskem, že je jí to jedno.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

Komunisté argumentují mimo jiné tím, že zákon brání normalizaci obchodních i ekonomických vztahů s Íránem a poškozuje český export. „Ten zákon je zcela zbytečnou pro ČR poškozující regulací, která nemá místo v českém zákonodárství,“ řekl již dříve předseda KSČM Vojtěch Filip. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že české firmy přišly o zakázky a elektrárnu dostavěly jiné firmy.

BRAND24

V dubnu 2015 dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která o rok později ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje.

Čtěte také:

Jaderná zakázka z Finska. Příbramský ZAT se podílí na modernizaci elektrárny Loviisa

Západní vítr: ČEZ začne tyčit větrníky ve Francii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).